Annons

Annons

Se upp: 7 tecken på att du kan vara glutenintolerant!

Diffusa symtom som trötthet, värk och nedstämdhet kan bero på en känslighet mot gluten. Här är 7 varningssignaler att se upp med!

Har du celiaki?

Glutenintolerans, eller celiaki som det också benämns, innebär att du inte tål proteinet gluten som finns bland annat i vete, råg och korn. Detta kan leda till en rad diffusa symtom, som många inte alls kopplar till matallergi. Om du misstänker att du har celiaki är det viktigt att du testar dig innan du går över till glutenfri kost!

Annons

Är du glutenintolerant? Här får du massor av glutenfria recept!

Här är 7 tecken på att du kan vara glutenintolerant:

1. Hudproblem

Torr hud som kliar och är irriterad kan i grunden bero på en känslighet mot gluten. Det är inte heller ovanligt att drabbas av blåsor, både på huden och i munnen. Vanligt är också små prickar eller knottror på baksidan av armen, ofta kallad ”kycklinghud”.

2. Värk i kroppen

Den som inte tål gluten får inte i sig tillräckligt med kalk, eftersom tunntarmen är inflammerad och inte kan ta upp all näring. Detta kan leda till benskörhet som även skapar värk i muskler och leder och en allmän känsla av att det gör ont i hela skelettet.

3. Trötthet

Om du äter gluten trots att du är intolernat är det inte ovanligt att känna sig ständigt trött, seg och utmattad. Det beror på att din kropp hela tiden måste kämpa mot glutenintaget, som den egentligen inte tål, och som i sin tur ger vitamin- och järnbrist.

Gilla Året Runt på Facebook

Läs också: Har du IBS – här är symtomen

4. Nedstämdhet

Att ha ont och känna sig trött leder lätt till dåligt humör och nedstämdhet, som kan påminna om depression. Även här kan orsaken vara blod- och vitaminbrist på grund av sämre järnupptag och låga halter av vitamin B12 och folsyra.

5. Huvudvärk

Återkommande och oförklarlig huvudvärk, eller till och med migränattacker, kan också vara en signal om att du är känslig mot gluten. Även koordinationsbesvär, det vill säga svårigheter att styra muskelrörelser, och illamående kan ha koppling till gluten.

6. Yrsel

Ett annat symtom är en allmän känsla av ostadighet i kroppen och dålig balans, som närmast kan liknas vid en ständig eller ofta återkommande yrsel.

7. Magbesvär

Ett av de vanligaste tecknen på glutenintolerans är förstås besvär med magen och tarmarna. Detta kan yttra sig i både diarré, uppblåsthet och förstoppning. Du kan också drabbas av minskad aptit, kräkningar och i förlängningen viktnedgång.

Läs också: Sköldkörtelproblem –  symptomen du bör ta på allvar

Av Margaretha Malmgren/Allas
Källor: supertastyrecipes.com och 1177.se

Första hjälpen! 

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om

glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv 

– LÄS MER HÄR!

Efter att du gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

Du lär dig vilka råvaror du ska undvika, vilka som är bra för dig, får 72 lättlagade och goda recept för vardag, fest och årets alla högtider. Dessutom kan du dela med dig av recepten till familj och vänner när du ska gå på middag eller fest.

Pris: Just nu! 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny

Läs också:

Därför mår vissa bättre av glutenfritt – trots att de inte har celiaki


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…