Annons

Annons

Se upp! Din kundvagn kan vara full av tarmbakterier

Kundvagnen i mataffären kan vara en rullande bakteriebomb. Det visar en undersökning som den danska tidningen Politikken genomfört. I samtliga nio affärer de undersökt hittades spår av tarmbakterier, i vissa fanns koliforma bakterier.

Det är rullkorgarna, som till stor del har ersatt mataffärernas bärbara korgar och stora vagnar, som Politiken har satt under lupp.

Bild: IBL/Shutterstock

I nio slumpmässigt utvalda butiker har tidningen tagit prover på rullkorgarna. I alla korgar som testades hittade man bakterier från såväl människor som fåglar och andra djur. I två av dem fanns koliforma bakterier, som bland annat kan orsaka svåra diarréer.

Annons

– Dessa korgar kör på golvet, där de samlar upp det smuts som vi tar in i butiken från gatan med våra skor, säger Michael René, docent i hälsovetenskap vid yrkeshögskolan Metropol i Köpenhamn till tidningen.

Kan leda till böter

Mataffärerna får med jämna mellanrum besök av myndigheterna som kontrollerar hygienen.

Gilla Året Runt på Facebook

– Mataffärerna är ansvariga för att följa reglerna på det här området. Saker som kommer i kontakt med livsmedel måste vara synligt rena. Det omfattar allt från utrustning och hyllor till golv och korgar, säger Inge-Lis Kyllesbæk från den danska myndigheten Fødevarestyrelsen till Politiken.

Är det inte tillräckligt rent i butiken, kan det ge en varning i inspektionsprotokollet, ett föreläggande eller i värsta fall polisanmälan och böter. Men just rullvagnarna är sällan en prioritet för myndigheterna.

– Men det är inte lämpligt om det finns smuts och skräp i botten av vagnarna, säger Inge-Lis Kyllesbæck.

Bild: Sergiy Tryapitsyn / Alamy

Testet som Politiken har genomfört ska ses som en stickprovskontroll, och betyder inte att precis alla rullkorgar eller vagnar har bakterier. Enligt Michael René handlar det också mycket om du som kund har tur eller otur när du väljer korg.

Bland de som fick sämst resultat i tidningens test finns stormarknaderna Lidl och Netto. Carina Jensen, kvalitetschef på danska Netto, säger till Politikken att man tvättar kundvagnarna efter behov.

– De är varken sterila hos oss ​​eller hos andra affärskedjor. När vi tvättar korgarna, räcker det med att de bara används en gång så är de smutsiga. Det kommer alltid att finnas bakterier och organiskt material i korgen, säger hon samtidigt som hon poängterar att kunder alltid uppmanas att skölja frukt och grönsaker när de kommit hem med varorna.

Tvätta alltid händerna

Hygienexperten Michael René uppmanar alla konsumenter att skydda sig mot bakterier genom att tvätta händerna efter att man har handskats med emballage, och att hålla emballaget borta från rena skärbrädor.

Också i Sverige har liknande undersökningar visat att kundvagnar och -korgar är rena bakteriehärdarna.

Mätningar genomförda 2012 visade till exempel att det fanns lika mycket bakterier i korgarna och vagnarna som på golvet i mataffärerna.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

10 sätt att hålla maten säker i sommarvärmen

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…