Annons

Annons

Sebastian fick panik inför bröllopet

De fick sitt drömbröllop till slut, Sebastian och Petra från Bonde söker fru. Men det var inte helt odramatiskt inför dagen då de 
äntligen sa ”ja” till varandra.

Sebastian från Bonde söker fru och Petra hade bröllopsfest på gården.

Den 9 juni i år kom en sprudlande glad Petra Liljeblad springande med ett papper i varje hand. Det ena var ett examensbevis, intyget på att hon nu kan titulera sig behandlings- och socialpedagog. Det andra papperet visade att hon samma dag fått fast anställning på Åsenskolan i Anderstorp.
Och en månad senare, den 8 juli för att vara exakt, vigdes Petra, 30, och hennes älskade Sebastian Davidsson, 36, i Gnosjös kyrka. Och Petra blev inte fru Davidsson, det var styrkefenomenet, brandmannen och månskensbonden Sebastian som blev herr Liljeblad.
– Petra flyttade 40 mil och gav upp mycket av sitt gamla liv för att leva tillsammans med mig här på släktgården, säger Sebastian som är den nionde 
generationen som brukar jorden.
Gården Kärvaryd i Småland har gått i arv i rakt nedstigande led sedan 1600-talet.
Sebastian menar att det inte var mer än rätt att Petra fick behålla sitt flicknamn och att de barn de hoppas få kan föra namnet Liljeblad vidare.
– Dessutom är mitt namnbyte en hedersbetygelse åt Petras 65-årige far Tommy, som är en av de finaste människor jag någonsin har träffat, säger han med ostadig röst och torkar bort tårarna som rinner utefter hans kinder.
– Tusan också, utbrister han. Jag trodde jag kunde prata om Petras pappa utan att bli så här rörd, men det kan jag tydligen inte.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

TV-bonden Sebastian Liljeblad träffade sin Petra under inspelningarna av Bonde söker fru 2014. Idag bor dom tillsammans på Sebastians fädernesgård utanför Anderstorp. 

”Kärlek vid första 
ögonkastet”

Sebastian satte åtskilliga kvinnohjärtan i brand när han 2014 medverkade i TV4-succén Bonde söker fru. Petra jobbade på Friskis & Svettis i Upplands Väs-by när hennes bror Johan förde Sebastian på tal. Han visade henne Youtubefilmer med Sebastian som vunnit Sveriges Starkaste Dräng 2007 till 2011 och blivit tvåa i Sveriges Starkaste Man 
både 2012 och 2013. En dag berättade Johan att hans Sebastian sökt till Bonde söker fru.
– Det var när jag såg det uppropet som det klack till i mig, fortsätter Petra. Jag kunde riktigt se oss två komma gående hand i hand här ute på vägen …
Petra skrev ett brev till Sebastian men påpekade att hon hoppades att han inte skulle bli utvald till programmet och att de skulle kunna träffas utan tv-kameror.
– Sedan blev han ändå en av de fyra tv-bönderna det året, berättar Petra. Då tänkte jag att jag får försöka övervinna min 
kameraskräck för kärlekens skull. Men det gick ju inte …
– Jag fastnade direkt för Petra när vi möttes utanför Sundby-holms slott, berättar Sebastian. Det var som de säger, kärlek vid första ögonkastet. Och jag såg fram emot att få träffa Petra under speed-dejtingen.
”Nu måste det vara Petras tur”, tänkte Sebastian förväntansfullt efter den nionde speed-dejten. Men när dörren öppnades var det tv-producenten som stod där. Och hon förklarade att Petra åkt hem.
Sedan gick det som det gick: Sebastian tog med sig fyra andra tjejer till gården, men kunde inte glömma Petra. Så programledaren Linda Lindorff och produktionsbolaget ordnade så att Petra och Sebastian fick en diskret och känsligt filmad dejt på tu man hand, i Apladalen i Värnamo.
– Jag tycker inte att man kan tävla i kärlek, förklarar Petra som till skillnad från Sebastian inte sett Bonde söker fru de tidigare säsongerna.

Välkomnad av familjen

Men det var hon som vann Sebastians hjärta 2014 och hon som fick åka med honom till Österrike den sommaren. Och något halvår senare flyttade hon och hennes döva, nu åtta år gamla, franska bulldog Fedor, in hos Sebastian i det mindre av gårdens två hus.
Då bodde Sebastians föräldrar, Gunnie och Suno, fortfarande i det stora huset. Men efter att båda husen renoverats bytte de med varandra. Sebastian, Fedor och Petra bor nu i Kulltorps gamla prästgård som flyttades hit efter att den då-
varande mangårdsbyggnaden brann ner 1863.
– Jag är glad att Petra har deltagit i renoveringsarbetet så att husets 300 kvadratmeter nu känns lika mycket Petras som mina, säger Sebastian. Vi har inte haft samma åsikter om allt, men vi har båda haft vetorätt. Slutresultatet är fantastiskt bra – tycker vi själva.
– Jag kände mig välkomnad av Sebastians föräldrar från 
första början, säger Petra. Det är tryggt att ha dem i huset bredvid. Nu hoppas jag bara att vi ska hitta hus i trakten åt mina föräldrar och min bror också, så att vi kan locka hit även dem.


Paret gifte sig 8 juli i Gnosjö kyrka.

Panik inför bröllopet

När programledaren för Bonde söker fru Linda Lindorff fick höra talas om Petras och Sebastian bröllopsplaner gav hon dem danslektioner som en för tidig bröllopspresent. Och läraren var ingen mindre än Kristjan Lootus från tv-programmet Let’s dance.
– Det blev lektioner både här och i Stockholm, berättar Petra. Vi kom fram till att vi skulle skippa bröllopsvalsen och gå loss med en specialgjord rumba, med många lyft och andra snitsiga moves.
– Petra hade dansat gammaldans på Skansen redan som barn, men för mig var dansen något nytt, säger Sebastian. Kristjan fick mig intresserad. Enda problemet var att Petra envisades med att vilja föra …
– Ja, det saknades killar i min dansgrupp när jag var liten, förklarar Petra. Så jag fick vara 
kille där på Skansen.
Kvällen före bröllopet uppstod panik. Sebastian fick en blackout och mindes inte ett enda av de inövade dansstegen. Men när det väl var dags, på bröllopsfesten på logen, satt rumban som en smäck, avslöjar Petra.
– Ja, och så dansade vi linedance härute på gårdsplanen, med Linda Lindorff och de andra 102 inbjudna gästerna, berättar Sebastian. Linda var nog lite besviken över att hon och det inbjudna tv-teamet inte fick filma, men hon dolde det väl. Och 
efteråt sa hon att det var ett av de finaste bröllopen hon varit på.
– Det blev fantastiskt bra, bättre än vad vi någonsin kunnat drömma om, intygar Petra.
Eftersom Sebastians favoritko heter Malta, gick en första bröllopsresa just dit. Och nu väntar en andra bröllopsresa till USA.
– Vi hoppas kunna hyra bil och köra kustvägen från San Francisco till Los Angeles, med stopp i romantiska Carmel och Monterey, säger Petra.
Barn ingår också i framtidsplanerna, men det känns inte brådskande, även om Petra länge sagt att hon vill ha åtminstone fem barn.
– Nu har jag lyckats pruta 
ner det till tre, fyra, skrattar Sebastian.

Text: Mats Å Johansson 

Foto: Leif Boström, Cornelia Framming

Läs också:

Reaktionen efter Bonde-Marcus avslöjande: ”Han är en fegis”

Ingvar Oldsberg avslöjar: ”Därför ställde vi in bröllopet”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…