Annons

Annons

Sex sätt att använda bikarbonat i trädgården

Bikarbonat är inte bara ett givet inslag i skafferiet. Du kan rensa grillgallret, få sötare tomater och tvätta utemöbler. Här är sex oväntade tips att testa i trädgården.

Bikarbonat är hemmets eget universalmedel. Förutom det självklara användningsområdet i bakningen så finns tips om hur man kan använda bikarbonat i allt från hårvård till att bleka tänderna.

Givetvis kan bikarbonat även användas i trädgården.

1. Sötare tomater

Strö lite bikarbonat i jorden runt tomatplantan. Bild: IBL

Annons

Bikarbonaten gör att surhetsgraden i jorden sänks vilket ger en sötare smak i tomaten. 4 matskedar per planta räcker om du strör på jorden och 1 1/2 teskedar i 3,5 liter vatten om du vattnar.

2. Bekämpa mossa

En känd motståndare i trädgården. Foto: IBL

Vill du bekämpa mossan mellan stenarna i trädgården till exempel kan bikarbonat vara ett miljövänligt alternativ. Bikarbonat är nämligen basiskt och det är ingen miljö som mossa trivs i. Strö helt enkelt bikarbonat på de ställen där du inte vill ha mossa och invänta resultatet.

 

3. Mota sniglar och myror

Sniglar ogillar bikarbonat.

Sniglar och myror gillar inte heller bikarbonat. Så har du växter du vill freda från ovälkommet besök så strö en skyddande ring med bikarbonat runt om.

 

4. Bekämpa mjöldagg

Ovälkommet inslag i trädgården. Bild. IBL

Mjölig beläggning på bladen kan innebära att dina växter drabbats av mjöldagg. Detta går att motverka med en giftfri cocktail i en blomspruta av 1 tsk bikarbonat, 1 tsk rapsolja och 1 liter vatten. Spraya hela växten med blandningen och upprepa en gång i veckan till problemet är löst.

 

5. Fräscha upp utemöblerna

Bikarbonat biter på smuts. Bild: Orlando G Boström / IBL Bildbyrå

Bikarbonat biter på de flesta material. Om det är trämöbler så skrubbar du in bikarbonatet med borste, låter verka och sköljer bort med varmt vatten. På missfärgad plast funkar det med en en blandning av bikarbonat och vatten.

 

6. Grovrengöra grillgallret

Grillsäsongen har redan börjat. Bikarbonat är ett av många knep för att rengöra gallret.

Det finns ungefär lika många knep för att rengöra grillgallret som det finns kommuner i Sverige. Men ett av knepen är i alla fall att blanda bikarbonat och vatten till en pasta som du gnider in gallret med. Låt pastan torka och borsta rent så följer smutsen med.

Läs också: 10 sätt att använda bikarbonat

Text: Henrik Högström
Källa: Land m fl

Fynda smarta köksprylar i vår webbshop!

Vi har lösningarna till både vardag och fest! Välkommen in!


Röd gryta Mannerström
En mycket fin oval gryta i pressgjuten aluminium i kropp och lock som gör att den är väldigt lätt. Grytan har väldigt bra värmeledningsförmåga och hållbarhet. Ett väl tillslutet lock ser till att maten alltid kommer att vara saftig och smakrik. Passar alla spisar och hällar inklusive induktionshäll, samt i ugn i temperatur upp till 240°C. Förläng livslängden på nonstick-ytan genom att använda trä- eller plastredskap och diska gärna grytan för hand.

Gå till shoppen

Kastehelmi Dessertskålar Iittala 4-Pack
Kastehelmi dessertskål från Iittala är designad av Oiva Toikka. Dessertskålen på fot i denna klara färg blir en lyxig detalj på bordet. Kastehelmi betyder ”daggdroppe” och serien har fått sitt namn efter de små glaspärlorna som karakteriserar serien. Idén till dropparna kom till när Oiva Toikka ville hitta ett sätt att dölja skarvarna som bildades under produktionen. Idag är Kastehelmi en av Iittalas mest älskade serier!

Gå till shoppen


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…