Annons

Annons

Sherry eller rödvin till höstens härliga rätter? Valet är ditt!

vin 39

Missa inte ett glas sherry till höstens härliga svamprätter! Sherry, det spanska starkvinet med sitt märkliga tillverkningssätt och spännande historia, är finemang inte bara som drink utan också till vissa maträtter.
Tapas, som ju betyder lock, har i alla tider serverats med en sval sherry i glaset. Namnet kommer från staden Jerez de la Frontera i sydvästra Spanien, och det tillverkas olika varianter som skiljer sig mycket i smaken.
En torr sirlig Fino eller Manzanilla som drink eller till sushi. En nötigare Oloroso till torkade skinkan och en Amontillado till svampsoppan.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Sherry
Tio Pepe Fono (8225) 54 kr/37,5 cl.
Torr frisk klassiker som bjuder på fräsch och äppligt inbjudande doft och smak. Utmärkt till salta nöten och oliven.

Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos (8227) 82 kr.
Torr, god och ganska fyllig doft och smak med ton av torkad frukt. Passar både den torkade skinkan och soppan.

Monteagudo Palo Cortado (8363) 89 kr/37,5 cl.
Här ett slags mellanting av Oloroso och Amontillado, men helt i sin egen stil. Ingår i Systembolagets höstsortiment och frestar med härligt knäckig doft. Smaken är torr både mjuk och intensiv. Urgott både till svampen och som drink.

Rött vin
Allegro Primitivo 2013 (32412) 69 kr.
En mullig och inbjudande italienare som på lättdrucket sätt passar både paj med svamp, gryta och färsrätter.

Mas Janeil Special Edition 2013 (79687) 89 kr.
Ett sydfranskt, mycket fruktigt och trivsamt stramt vin. Ett fruktstint ekovin, som tål att lagras.

Vila Sant 2012 (12507) 99 kr.
Tryggt och välgjort vin från Portugal. Klassiskt i både doft och smak, fruktigt och allmänt matvänligt.

Av Nenne Wåhlander


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…