Annons

Annons

Sista chansen – nu blir pengarna ogiltiga

Gamla 100- och 500 kronorssedlar till ett värde av nästa fyra miljarder kronor har fortfarande inte växlats in. Den 30 juni är det sista dagen att växla in ogiltiga sedlar på banken.

Dessa mynt och sedlar blev ogiltiga som betalningsmedel den 30 juni 2017.

Dessa mynt och sedlar blev ogiltiga som betalningsmedel den 30 juni 2017. Bild: Riksbanken

Förra sommaren blev gamla 100-kronors och 500-kronorssedlar ogiltiga som betalningsmedel. Sedan dess har allmänheten kunnat växla in de utgångna sedlarna i banken och få dem insatta på kontot. Men nu är den respiten på väg att rinna ut.

Annons

Den 30 juni, 2018, är sista datumet för att lämna in ogiltiga sedlar. Och enligt Riksbankens beräkningar är det en hel del som är på vift.

Den 18 juni räknade man med att 12 miljoner 100-kronorssedlar och 5 miljoner 500-kronorssedlar inte hade lämnats in. Det vill säga sedlar för motsvarande 3,8 miljarder kronor.

Gilla Året Runt på Facebook

– Har du fortfarande ogiltiga 100- och 500-kronorssedlar kvar så är det hög tid att gå till banken och sätta in dem på bankkonto nu. Bankerna tar emot sedlarna fram till och med den 30 juni, säger Christina Wejshammar, chef på avdelningen för betalningar i ett pressmeddelande från Riksbanken.

Kan växla in mot avgift

För den som inte hinner växla in de gamla sedlarna innan den 30 juni finns det ytterligare en möjlighet. Riksbanken kan ta emot de ogiltiga sedlarna men kommer att ta en avgift om 100 kronor för tjänsten. Sedlarna kan också lämnas in på olika bankkontor. För att få reda på om din bank tar emot utgångna sedlar är det säkrast att ringa dit och fråga. Det går även att skicka sedlarna direkt till Riksbanken.

– Finns det ingen bank i närheten som tar emot dem, går det alltid bra att skicka dem direkt till oss, säger Riksbankens pressekreterare, Susanne Meyer Söderlind till Aftonbladet.

Bild: Shutterstock/IBL

Den som lämnar in utgångna sedlar kan bli skyldig att redovisa var de kommer ifrån med kvitto och liknande.

Det är bankens skyldighet, enligt lagen om penningtvätt.

– De måste ställa frågor för att vara säkra på var pengarna kommer ifrån. Det gör även vi om någon vill skicka dem direkt till oss, säger Susanne Meyer Söderlind.

Här finns Riksbankens instruktioner om hur man kan bära sig åt för att lösa in gamla sedlar.

Text: Henrik Högström

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…