Annons

Annons

Gunde Svan: Sjukdomen slet på mitt och Maries äktenskap

gundesvanGunde Svan om den tuffa tiden:

Plötsligt orkade kroppen som vunnit fyra OS-guld inte ens knyta sina egna skosnören. Under över ett års tid var Gunde Svan allvarligt sjuk i twar – liksom hustrun och dottern.

– Jag fick mig en ordentlig tankeställare och ett annat perspektiv på tillvaron…

I somras spelade Gunde Svan in ännu en ny säsong av Tv 4:as klassiska ”Fångarna på fortet” – ett program han lett tillsammans med mestadels Agneta Sjödin till och från ända sedan 1992. Då var Gunde helt frisk igen från sin allvarliga luftvägssjukdom twar – som plågade honom i över ett år.

Annons

– När det var som allra värst hade jag definitivt inte kunnat spela in på fortet. Då orkade jag inte gå upp för två trappor i sträck – jag kunde inte ens kunde knyta mina egna skosnören, berättar han och skakar på huvudet.

Allt började på sensommaren 2011, då Svan kände sig trött och orkeslös. Han tvingades tacka nej till att delta i ”Mästarnas mästare” på SVT. Även hustrun Marie drabbades och lite senare också den då 18-åriga dottern Julia. Hon hade vunnit junior-SM i längskidor samma vår och spåddes en lysande framtid inom sporten.

”Jag var deppig, destruktiv och extremt lättretlig”

– Jag var trött, hade en förkylning som aldrig gav sig och ett skrämmande tryck över bröstet med andnöd som följd. Ovissheten vad det berodde på var fruktansvärt jobbig. Att både Marie och Julia fick samma sak gjorde det inte lättare. säger Gunde.

Det dröjde ytterligare tre månader innan de visste felet. Då gav läkarna samma diagnos även till Marie och Julia. Den enda som klarade sig i familjen var sonen Ferry, som till skillnad från de andra tävlar i motocross.

Gunde – normalt sett en glad och positiv prick – kände inte igen sig själv under sjukdomsperioden.

– Jag var deppig, destruktiv och extremt lättretlig. Det gällde även Marie. Vi hamnade i ständiga bråk över ingenting och kände inte igen oss själva. Varför blev jag så arg på det här? Man kunde tända till på minsta skitgrej.

Hur mycket påverkade det ert förhållande?

– Givetvis var det slitsamt, men vi har levt ihop i så många herrans år. Vi träffades ju i längdlandslaget på 1980-talet och kan varandra utan och innan. Vi förstod att det hade med sjukdomen att göra. Normalt tänker jag bara på lösningar, men då kunde jag bara se problem.

Gunde har alltid haft en extrem vinnarskalle och ger aldrig upp. Det bevisas om inte annat av femmilen i Holmenkollen 1989, då han föll och fick en spricka i armen. Han skulle bara i mål, trots att ledarna försökte få honom att kliva av. Anledningen till den enorma envisheten är Gundes förebild Sixten Jernberg. Han bröt aldrig ett lopp och då skulle Gunde minsann inte göra det heller.

– Jag har haft mycket nytta av min inställning genom livet. Just att försöka vända negativt till något positivt hjälpte när det var som jobbigast. Vi kämpade oss igenom sjukdomen ihop.

Gunde Svan Fångarna på fortetFaktaruta Gunde Svan

Född: 12 januari 1962 i Järna, Dalarna.

Familj: Hustrun Marie, 50, barnen Julia, 20, och Ferry, 16.

Bor: Hus i Vansbro, Dalarna.

Yrke: Programledare i tv och föreläsare.

Intressen: Teknik, barnens idrottsutövande, träning.

Bästa egenskap: Har lätt för att fokusera på en sak.

Sämsta egenskap: Att fokusera på bara en sak är inte så bra socialt.

Blir irriterad på: Personer som inte passar tiden.

Gunde Svan Fångarna på FortetTyngsta lasten: Jag har svårt att klara mig utan hårt bröd.

Värsta hushållssysslan: Diska vidbrända kastruller.

Största meriter som skidåkare: Fyra OS-guld, ett OS-silver, ett OS-brons, sju VM-guld, tre VM-silver, ett VM-brons, vann totala världscupen fem gånger (blev etta i 30 världscuplopp), samt tagit 22 SM-guld.

Aktuell med: Programledare för ”Fångarna på fortet” på TV 4.

 

Av Joakim Löwing Foto: Linus Hallsénius/ TV4

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…