Annons

Annons

Skägget är här för att stanna!

Tomten i all ära men nu tycks var och varannan man falla till föga. Skäggtrenden växer bokstavligt talat över alla breddar. Men skägg måste skötas och en mustasch kräver både stil och finess tycker barberaren Håkan Ström: - Ett snyggt, klassiskt helskägg passar faktisk på alla män.

jultomte

De senaste årens skäggtrend släpper inte taget. Snarare verkar de bli fler och fler, männen i skägg. De är stiliga, välklippta, hårresande, putsade, yviga, trimmade och tuktade.
Vi har träffat Håkan Ström, barberare på Barber & Books på Södermalm i Stockholm.

Annons

Varför har alla skägg?
– Det har blivit mer och mer okej att ha skägg. Förut var det bara vissa yrkeskategorier som hade det, men idag syns det även på bankmän, jurister och läkare.
– Man kan väl säga att 80-90- och början av 2000-talet snarare är en slätrakad parentes, för historiskt sett har vi nästan alltid haft skägg. Det har snarare varit ovanligt att inte ha skägg.
Den senaste skäggboomen kom runt 2006-2007 och hipstervågen vilket märktes tydligt på söder i Stockholm. De med väldigt mycket skägg fick ingen ordning på dem och hade ingenstans att gå så alltfler herrfrisörer blev även barberare.

Gilla Året Runt på Facebook

Vilket skägg är mest inne nu?
– De yngre vill gärna ha ett långt skägg, flera decimeter långt. Men alla har inte den kvalitén. De äldre vill ha ett snyggt neutralt, klassiskt helskägg. Det funkar faktiskt på alla men man behöver en grundform som klipps till var tredje vecka. En del får skägget klippt när de får håret klippt och pillar lite själva däremellan.

”Carl Philip borde kanske styra upp sitt skägg lite”

– Någon som klär jättebra i skägg är George Clooney. Även prins Carl Philip. Men han borde kanske styra upp sitt lite, få upp avslutet lite. Det ska följa käklinjen, det går lite för långt ned på halsen nu, säger Håkan Ström.
Historiskt sett så ledde 1920-talets androgyna mode till skägglöshet under 1930-, 40-, och 50-talen. Undantagen var den tunna tangorabatten à la Clark Gable och konstnärsskägget à la författaren Hemingway. På 60-70-talet bar unga intellektuella både gärna vildmansskägg, polisonger och mustascher. Rebellskägget var fött och tilltog under 60-talets hippierörelse med The Beatles, Jimi Hendrix, The Who, The Doors och Che Guevara. På 1980-talet kom tredagars-stubben, inspirerad av filmhjälten Indiana Jones.

Vad signalerar man med sitt skägg?
– Idag är det tack och lov inte den maskulina stämpel som den haft förut, säger Håkan. Idag signalerar man personlighet.
– Skägget är männens form av makeup. Har man en liten haka kan den se större ut med skägg genom att man skulpterar fram en käkprofil. Har man ett runt ansikte ska man inte ha ett stor runt eller för långt skägg. Skägg kan också dölja gropar i hyn, dubbelhakor och pigmentförändringar.
För dem som inte har något hår och då heller varit hos frisören på länge kan det vara jättekul att få botanisera lite med skägget. Blir det fel så är det bara att raka bort eller låta det växa ut.
– Fördelen med skägg är att du kan ändra din ansiktsform, du kan dölja en dubbelhaka eller annat du har komplex för. Dessutom kan man förstärka en särskild stil med hår och skägg.

Och nackdelarna?
– Om man äter och det blir matrester i som man inte tvättar bort. Man måste tvätta det dagligen även om du inte tvättar håret dagligen, uppmanar Håkan. Annars blir det bakterier i det.

Förr styrde kungligheter skäggmodet – vem styr det nu?
– Fram tills för ett tag sedan var det artister och musiker. De styr inte alls hår idag. De som figurerar i tv-serier och film är dagens skägg-kungar.
Det blir allt vanligare att män färgar skägget eller gör en liten retusch där det börjar bli lite gråsprängt.
– Färgar man så gör man det lite mörkare. Skägg tål knappt att blonderas, det är så sprött. Själv har jag ”månskensblont” skägg. Alltså helt grått, skrattar Håkan.

TIPS! Torra skäggtoppar?
Det finns särskilda skäggprodukter eftersom skägget har en stelare hårtyp än huvudhår.
– En softener gör det mjukare, följsammare och lite blankare.
– Oljor och inpackningar gör så att skägget inte blir torrt och sprött.
Här kan du köpa skäggvårdsprodukter:
Grooming.se
Beardshop.se

Skägg en het trend

Mustasch kräver sin stil
Barberare Håkan Ström: mustasch – är det också trendigt?
– Det kan man väl säga. Men det är inte alla som klär i mustasch, ibland kan det snarare se ut som om man ska på maskerad.
– Men har man en snygg kostym och en snygg frisyr kan det bli väldigt snyggt med en mustasch till.

Kärt barn har många namn…
Bockskägg, ankstjärt, lammkotletter, morrhår, pröjsare, snorbroms, porrmustasch, knävelborrar, profetskägg, skepparkrans, förförarmustasch, preussare, pipskägg, fjunmustasch, rättarkrans, whiskers, tomteskägg… bland andra…

Av Erika Svernström Foto: Shutterstock Källa: Nordiska muséet, Allt om historia

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…