Annons

Annons

Skaldjursgryta med musslor och räkor

Festlig fredag med en läcker skaldjursgryta med musslor och räkor!

Skaldjursgryta med musslor och räkor

Glöm inte att spara musselspadet.
4 personer
1 kg blåmusslor, det går även 
bra med frysta musslor
5 dl torrt vitt vin
1 tsk salt
1 fänkål
500 g valfria rotfrukter, t ex morötter, potatis, persiljerot/palsternacka
4 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 krm kajennpeppar
4 dl vatten
21/2 msk skaldjursfond
2 dl vispgrädde
500 g oskalade räkor
300 g vit fiskfilé
1/2 dl finhackad persilja
Garnering:
persilja

Annons

1. Tvätta och borsta musslorna noga. Kastat de musslor som är skadade och de som inte sluter sig när du knackar på dem.
2. Koka upp vin och salt i en rymlig kastrull. Tillsätt musslorna, lägg på ett lock och låt koka, ca 3 minuter. Musslorna ska öppna sig. Ta upp musslorna och spara spadet.
3. Ansa och strimla fänkålen. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs fänkål, rotfrukter, lök och vitlök blanka och smidiga utan att de får färg, ca 2 minuter. Tillsätt kajennpeppar och blanda om.
4. Tillsätt spadet från musselkoket, vatten och fond, och koka under lock, ca 10 minuter. Tillsätt grädde och koka upp.
5. Skala räkorna. Putsa fisken och skär den i bitar. Lägg ner fisken 
i grytan, och låt sjuda, ca 3 minuter. Tillsätt musslor och räkor. Vänd ner finhackad persilja och servera.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Letar du nya grytor till köket – kolla in våra 12 favoriter!

Prova också:

Lättlagad fisksoppa med curry och torsk

Räk- och fisksoppa

Fisksoppa med rotsaker och smak av kardemumma

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…