Annons

Annons

Sköna sjuttiotal, härligt och halvt antikt!

Glada och charmiga prylar från 1970-talet håller på att växa ur fyndlådan och smyga in på hyllorna hos antikhandlarna – och samtidigt stiger priserna.

Tyg Trädet 1970-tal,150x830 cm, 950 kr, Bukowskis

Tyg Trädet 1970-tal,150×830 cm, 950 kr, Bukowskis

För att något ska kunna klassas som äkta antikt, ska det ha uppnått den aktningsvärda åldern av hundra år. Så saker från 1970-talet har fortfarande minst fem år kvar innan de kan räknas som åtminstone semi-antika – det vill säga halvantika.

Annons

Ändå har de börjat smyga sig in i sammanhang där antikviteter säljs. På nätauktioner, i retrobutiker och till och med på den årliga antikmässan i Stockholm. Längst in i mässhallen, efter montrarna med värdefulla 1700-talsföremål, finns utställare som säljer gladfärgad plast i fin design från 1970-talet. Det är här de yngre fyndarna flockas i hopp om att hitta något nostalgiskt att inreda sina nya hem med.

Enkla former utan krusiduller

Snurrfåtölj i klassisk 1970-tals stil, 2 700 kr Bukowskis Market

Snurrfåtölj i klassisk 1970-tals stil, 2 700 kr Bukowskis Market

Det är ganska lätt att se att något är formgivet under 1970-talet. De typiska färgerna är brunt, orange, gult, rött och avokadogrönt. Formerna är rustikt enkla, utan krusiduller. Plasten var populär, men även furu var ett flitigt använt material och mässing och koppar gick för höga priser på antikauktioner. Allmoge stod högt i kurs under denna period och inspirerade även sådant som nytillverkades. 1960-talets finporslin ersattes av tungt stengods i jordiga toner.

– Vi börjar kunna ta in golv- och taklampor, soffor, fåtöljer, soffbord och serviser från 1970-talet och sälja på Bukowskis Market. Men plast är tyvärr ett mjukt material som inte åldras lika bra som metaller, porslin och glas, säger Året Runts antikexpert Christian Törnros som också är värderingsman på Bukowskis.

Det var på 1970-talet som svenskarnas antikintresse vaknade

– Även om priserna är stigande så är det fortfarande billigt att inreda sitt hem i 1970-talsstil. Jag tror heller inte att det kommer att bli en lika stor fluga som 1950- och 60-talsdesign. All industri drabbades av sämre tider under 1970-talet och det påverkade givetvis både formgivningen och kvaliteten. Under detta decennium fick slit- och slängtänkandet ordentligt genomslag, men samtidigt började kritiska röster höras och protester mot rivning av gamla hus, till exempel.

Servis med blomdekor av Stig Lindberg, Gustavsberg, 3000 kr, Bukowskis Market

Servis med blomdekor av Stig Lindberg, Gustavsberg, 3 000 kr, Bukowskis Market

– Det var faktiskt på 1970-talet som svenskarnas antikintresse vaknade, tack vare de populära Tvauktionerna på Skansen med auktionsutroparen Karl- Erik Eriksson. Så det fanns en motrörelse, påpekar Christian.

– Och, tillägger han, för de trendiga antikspanarna är det redan 1980-talet som är på gång, medan de som är riktigt tidigt ute har börjat snegla mot 1990-talet.

Av Johanne Ländin Foto Bukowskis Market

LÄS MER:
Så får du dina antikviteter värderade

Sy nytt av gamla tyger

En framtida antikvitet

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…