Annons

Annons

En läsare berättar: ”Min pappa skämdes över sina skulder”

Min pappa blev skuldsatt när hans företag gick 
i konkurs och hade svårt att komma tillbaka efter det. Många år senare fick jag reda på något som kanske kunde hjälpa honom ur skuldfällan.

Min pappa har så länge jag kan minnas varit en drivande och väldigt framgångsrik företagare. Han drev flera väldigt lyckade företag och han skapade många nya jobb. Han var verkligen sin egen lyckas smed och han arbetade hårt och taktiskt för att företagen skulle nå dess maximala potential.

Annons

Jag var bara barn när den ekonomiska krisen inträffade men nu i efterhand så har jag förstått att det var en svår tid i Sverige då många förlorade sina företag och ännu fler förlorade sina anställningar. Stora koncerner la ner sina produktioner och det svenska välfärdssystemets trygghet blev prövat i det yttersta.

Jag minns att efter att företaget försattes i konkurs så hade pappa svårt att hitta ett nytt jobb. Detaljerna kring hur länge han var arbetslös vet jag inte mycket om, men jag minns att vi i familjen inte berättade för någon att pappa var arbetslös. Pappa var väldigt skamfylld och jag misstänker att han klandrade sig själv.

Åren gick och pappa kämpade på. Efter ett tag fick han ett nytt jobb och han arbetade på minst lika effektivt och strategiskt som när han var egen företagare.

Tio år senare arbetade jag natt på en bensinmack. Jag hade ofta på radion och en natt var det ett reportage om skuldsanering. Det pratades om människor som tyngdes av sina enorma skulder och om att det finns hjälp att få. Jag gjorde en mental notering om att jag vid tillfälle skulle ta upp ämnet med min pappa då jag visste att han hade stora skulder efter konkursen.

En helg när jag hälsade på hemma hos familjen så tog jag pappa avsides och frågade honom om han ville att jag skulle kontakta kommunens skuldrådgivare och ta reda på mer om skuldsanering, och om det var aktuellt för honom. Pappa var nog inte beredd på den direkta frågan, vi talar väldigt sällan om pengar i vår familj, men han tackade ja till mitt erbjudande.

Nästa dag ringde jag kommunen och under samtalets gång stod det klart för mig att skuldsanering verkligen skulle vara en fantastisk chans för min pappa att bli fri från konkursens tunga ok av skulder.

Det var lång väntetid så nästan ett år senare fick han komma och träffa en rådgivare. Det var en lång process och min stolta pappa var verkligen modig som helhjärtat gav sig in i situationen. Till slut beviljades han skuldsanering och jag tror att det var en lättnad för honom att veta att det fanns ett ljus i tunneln även med hans privatekonomi.

Han arbetade hårt, levde på existensminimum i flera år och därefter var han fri. Pappa har aldrig varit en mångordig man men jag minns att han tackade mig för att jag tog initiativet till skuldsaneringen. Han gjorde definitivt jobbet själv, och tro mig, han har jobbat vansinnigt hårt för att betala tillbaka så mycket som möjligt, men ibland behöver man att någon annan stiger in i situationen och puffar en i rätt riktning.

Jag vill gärna tro att jag gjorde något bra för min pappa och det känns underbart att han nu är fri från den tunga börda som skulderna utgjorde för honom.

Jag märker att han fortfarande känner viss skam över konkursen och kanske även för att han behövde skuldsaneringen, så min önskan är att han snarast lägger allt detta bakom sig och fokuserar på allt det fantastiska han åstadkommit under sin karriär och i sitt arbetsliv istället för att belysa det negativa.

”Ann-Sofie”


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…