Annons

Annons

Skydda dig mot åska och blixtar!

SMHI varnar för åska och regn. Så här kan du skydda dig mot blixten!

Blixtar och åska

Blixtar och åska

Det är många åskväder över Sverige just nu. Och vi är många som är rädda för åskan. Djur känner ofta på sig när det är åska i luften och det gör en hel del av oss människor också.  Och det är inte så konstigt eftersom både luft och mark påverkas av de elektriska urladdningarna. Ungefär 80 procent av de som träffas av blixten överlever och här hemma i Sverige händer det att någon dör av ett blixtnedslag i snitt vartannat år.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Det kan vara bra att veta att när det är 10 sekunder mellan åska och blixt  är den närmare än 3 kilometer.  Då kan det vara dags att följa tipsen nedan.

•  Dra ur sladden till telefonjacket, dra ur antennsladden till TV:n likaså sladd till dator och modem eller rauter. Även stickpropp till TV och dator ska dras ur. Lämnar du sommarhuset gör detta i fall att…

• Undvik att gå under höga punkter.

• Är du på sjön sök närmaste hamn. Gå inte ut på sjön i åskväder.

• Semestrar du i husvagn ska du dra ur elkabel och antennsladd till husvagnen. Husvagnar av metall ger skydd, liksom bilar. Är det annat material i husvagnen satsa på ett åskskydd.

• Är du utomhus bör du inte vara nära telefon- eller elledningar. Undvik höga träd och klippor samt regnvåta diken. De kan leda blixtar som slår ner långt ifrån.

Text Eva Weiber Bild: Fotolia

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…