Annons

Annons

Skydda ditt hjärta med juice!

Du behöver inte dricka rödvin för att skydda hjärtat – alkoholfri juice har samma effekt. Och det fungerar lika bra med rödbetsjuice som med druvjuice.

Att rödvin i måttlig mängd kan vara bra för hjärtat är känt sedan tidigare. Men en studie vid Linköpings universitet har visat att även alkoholfri druvjuice kan ha positiva effekter på blodtrycket och skydda hjärtat. Ingrid Persson, universitetslektor i biomedicinsk vetenskap vid Karlstads universitet, gjorde den här studien delvis för att hon blev trött på alla råd att man ska dricka vin vareviga dag.
– Tycker man det är gott och socialt trevligt kan man visst dricka ett glas vin då och då, men inte ha som ursäkt att det skyddar hjärtat. Det kan i värsta fall åstadkomma att folk känner sig tvungna att dricka varje dag och kanske fastnar i ett beroende. Vi är ju alla olika känsliga för alkoholens vanebildande effekt, säger Ingrid Persson.

Annons

Ingrid ville prova om något ämne i druvjuice påverkar enzymet ACE, som spelar en viktig roll när det gäller högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom. En del av de vanligaste blodtrycksmedicinerna hämmar detta enzym. I studien användes odlade mänskliga celler för att undersöka hur ACE påverkades av olika drycker. Cellerna fick bada i rött vin, vitt vin och rosévin och i druvjuice.

 

Motverkar högt kolesterol

Inte helt oväntat visade sig alkoholfri röd druvjuice ha samma positiva hälsoeffekter som vin – vilket måste vara en glad nyhet för nykterister. Det är druvornas innehåll av flavonoider som ger skyddseffekten, berättar Ingrid Persson.

– Det finns enormt många olika flavonoider. I de gröna och vita druvorna finns katekiner. I de röda och blå finns de mörka pigmenten antocyaniner. Dessa pigment finns också i många bär, till exempel blåbär och svarta vinbär.
Andra forskare har visat att antocyaniner också har positiva effekter på hjärta och kärl genom att motverka högt kolesterol, vidga blodkärlen och förhindra att plack i kärlen byggs upp och bildar åderförkalkning.
Går det lika bra att äta vindruvor dagligen för att få det här skyddet?
– Ja i teorin – men då får man nog äta bra många druvor!
Vilken sorts druvjuice ska man köpa?
– Kolla att den helst inte innehåller socker, eller i alla fall så lite som möjligt. Läs innehållsförteckningen.

 

Av Susanna Hauffman
Foto: IBL/Shutterstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…