Annons

Annons

Skydda håret från sol och salta bad

shutterstock_95597743

 

Salta bad och mycket sol gör håret torrt och sprött. Så här skyddar du stråna och håller håret fräscht till hösten.

Ett skadat hår kännetecknas av att det saknar glans, känns styvt och strävt samt har toppar som lätt går av. Det tar dessutom ofta längre tid att torka. Förutom kluvna toppar är tovor och håravfall vanliga symptom.
Om ditt hår har blivit skadat av sol, vind och vatten är skadan visserligen ytlig, men tyvärr går det inte att läka hårstrået. Däremot kan man pyssla om det med vårdande produkter så att det ser friskare ut. Om skadan är orsakad av värmeverktyg så sitter den djupare och kan vara svårare att dölja. Så här håller du håret i schack i sommar:

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

ANVÄND SOLSKYDD
Även håret tar mycket stryk när det exponeras för UV-strålar. Använd solskydd för håret. Finns många olika produkter som skyddar och innehåller vitamin E som just är bra för att skydda toppar och hårbotten. I många hårvårdsbutiker så finns det att köpa speciella sprayer som skyddar mot UV-strålarna i solen!
SÄTT PÅ EN HATT
Se till att du använder en solhatt eller knyter en sjal över håret om du ska vara ute i solen en hel dag. Då skyddar du det bäst mot ytterligare slitage. Det allra bästa är att skydda hela huvudet och håret. Bär hatt eller keps eller en sjal. Då hindrar du hårbotten från att bli bränd. Om du bränner dig riskerar du att tappa hår.
FUKTBOMBA
Håret torkar lätt ut och blir frasigt vid för mycket solljus, då kan det vara bra med rejäla fuktbomber för håret! Saker som funkar bra: en riktigt bra hårinpackning eller en omgång med egen olivolje inpackning!
SLUTA STYLA
Är ditt hår mycket skadat så försök att undvika stylingverktyg som hårfön och platt och locktänger. Undvik även att tvätta ditt hår allt för ofta och se upp med vilket schampo du använder, vissa schampon innehåller upp till 20 procent salt vilket torkar ut ditt hår. Strunta också i stylingprodukter som mousse och spray när du ligger på stranden.
SJÄLVTORKA
När du schamponerar håret öppnar sig hårstråna för att släppa ut smuts och fettavlagringar. Därför är det jätteviktigt att du efter schamponeringen stänger dem igen med ett balsam som verkar återfuktande. Handdukstorka håret ordentligt. Massera in balsamet över hela håret, men var lätt på handen vid hårbottnen och slösa desto mer på hårtopparna. Låt håret självtorka
FUKTA
Ge ditt hår en extra kick av en stärkande och återfuktande hårinpackning eller två gånger i veckan. Inpackningen ger inte bara ditt hår en välbehövlig fuktboost, den stärker också dina hårstrån och gör dem bättre rustade mot slitage i framtiden.
ÄT RÄTT
Allra bästa sättet att få friskt hår är att äta rätt kost. Då får man i sig vitaminer och mineraler som stärker håret. Bästa råvarorna är lax som innehåller omega-3 och B12, mörkgröna grönsaker som ärrika på vitamin A och C, bönor som innehåller järn och zink samt nötter som är rika på zink.

Av Ulrika Efthamre Foto: Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…