Skydda huden mot sol

När solens strålar når ner till jorden innehåller de ultraviotell (UV)-strålning, närmare bestämt UVA och UVB. UVA är den strålning som tränger ner i djupet på huden, förändrar pigmentet och får den att åldras i förtid, medan UVB-strålningen är den som bränner huden.

Annons från Året Runt shop

Det absolut viktigaste att tänka på i sommar är att skydda barnens hud. Bild: IBL Bildbyrå

När vi vistas i solen längre perioder är det rekommenderat att man använder sig av ett solskydd som skyddar mot båda typerna av UV-strålning som når jorden. Visst, det är härligt att bli solbränd och vackert brun, men riskerna med att exponera huden oskyddad är väl belagda. När vi vistas i solen och utsätter huden för UVB-strålning riskerar brännskadorna på vår hud att bryta ner cellernas DNA vilket kan leda till hudcancer. Eftersom sambandet mellan sol och hudcancer är lika fastslagen som det mellan rökning och lungcancer är det extremt viktigt att skydda din hud mot solen. Det finns tre olika sorters UV-strålning, UVA, UVB och UVC. Deras potentiella cancerrisk för människor beror, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, på hur energirika de är samt om de kan ta sig genom atmosfären.

Solens påverkan på huden

När UV-strålning från solen når vår hud blir hudens hornlager tjockare, samtidigt som pigmentet blir mörkare. Solbrännan är alltså hudens försvarsmekanism mot solens strålar. Hur din hud sen reagerar beror i slutändan på ditt pigment, hur länge du befinner dig i solen samt hur stark uv-strålningen är. Förutom cancerrisken vid stor exponering för solljus under längre perioder så åldras även huden snabbare – den blir hängig och rynkig.

UVA-strålning

Denna typen av UV är den vanligaste från solens strålar, och är också den minst energirika. Likväl kan den leda till hudcancer. UVA tränger djupare ned i huden än övriga UV-strålar, gör pigmentet mörkare och får huden att åldras i förtid.

UVB-strålning

UVB har mer energi än UVA – den är alltså ett större hot – men atmosfären filtrerar bort mycket av den farliga strålningen innan den når jordytan. Likväl är det UVB som leder till att vi blir röda och känsliga i huden vid överexponering av sol. Men UVB är också bra för oss. Det stimulerar produktionen av D vitamin, som vi svenskar har brist av, samt gör huden tjockare. När huden blir tjockare skyddar det mot UV-strålning mycket bättre än den bruna färgen vi fått från UVA.

UVB-strålning ger oss röd solbränna. Detta är hudens varnings-och skyddssystem. Njut gärna av solen i sommar, men glöm inte att smörja in dig. Bild: IBL Bildbyrå

UVC-strålning

Denna typ av UV-strålning är den mest energirika, och borde därför vara det största hotet gentemot huden. Men atmosfären filtrerar bort alla UVC-strålar innan de hinner nå jorden, och skyddar oss därmed.

Skydd mot uv-strålning

Cancerfondens tips på hur du bäst skyddar dig är:

1. Håll dig i skuggan mellan 11 och 15 på dagen. Det är under dessa timmar som solen är som starkast. Tänk på att även hålla barnen undan solen dessa tider. Barn under ett år ska inte utsättas för direkt solljus överhuvudtaget.
2.
Skydda huden med kläder. Täck huden med lätta plagg, gärna en solhatt och långärmad tröja. Detta är speciellt viktigt för dina barn.
3. Där kläder inte skyddar, smörj in dig med solskyddsfaktor. Välj ett skydd med minst 20 SPF som skyddar mot både UVA och UVB för att minska risken för hudskador. Applicera solskydd under hela dagen, och framförallt efter bad.
4. Sola aldrig solarium. Det höjer riskerna för hudcancer markant och är inte en risk som är värd att ta.

När huden bränts beror det på UVB-strålar som trängt in i huden. Detta ökar markant riskerna för hudcancer. Bild: IBL Bildbyrå

Solskyddsfaktor – Så funkar det

Solskyddsfaktor är det mest effektiva skyddet mot de skadliga UV-strålningarna, men hur fungerar det egentligen? Själva faktorn – SPF – är en siffra som beskriver hur länge du kan vistas i solen innan din hud börjar brännas, jämfört med hur länge du hade kunnat vara ute i solen utan solskydd. Om ditt pigment oskyddat hade klarat av att vistas i solen 15 minuter innan du blir röd, och du smörjer dig med SPF 10 blir alltså tiden du kan vistas i solen 150 minuter (15 minuter x SPF 10 = 150).

I vår shop har vi två olika kit för soldyrkare.

Niveas kit innehåller ett solskydd som motverkar uttorkning, en anti-aging hudkräm som förhindrar att huden åldras av UVA-strålning samt ett stift som skyddar läpparna mot UV-strålning. Samtliga produkter har en SPF på 30.

Kitet från Clarins innehåller ett solstift för de känsligaste delarna av ansiktet med 30 SPF, en solskyddskräm som återfuktar och optimerar hudens försvar med 20 SPF, en after sun kräm som dämpar den ”brännande” känslan på huden efter en dag i solen. Dessutom ingår en snygg scarf, helt perfekt att skydda till exempel armarna med under längre perioder i solen.

Källor: Cancerfonden, Läkemedelsverket, NE, Hudguiden

Läs också:

Är UV skadligt för dina ögon?


Kommentera

 

 
SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNTLaddar startsidan…