Annons

Annons

Slipade råd för slöa knivar

Att jobba med slöa knivar i köket är inte roligt alls! Matlagningen blir så mycket enklare om kniven är vass. Har guidar vi dig genom olika slipmetoder.

Så slipar du kniven

Det är skillnad mellan skärpning och slipning.  Skärpning med brynstav kan du göra ofta – gärna varje gång kniven ska användas. Håll brynet stadigt, helst mot ett bord, och försök hitta en vinkel som ligger nära den slipning som din kniv har. För sedan kniven över brynet med bladet i brynstavens riktning. Öva med en billigare kniv tills tekniken sitter som den ska!

Annons

Slipning behövs när brynstaven inte längre räcker till och kniven blivit slö. Underhållsslipning går att göra själv, med en slipsten eller en knivslip för hemmabruk. En regelrätt grundslipning är mer avancerad och profilerar om eggen från scratch. Efteråt känns kniven å andra sidan som ny igen!

Gilla Året Runt på Facebook

Köp fina Fiskarsknivar till kanonpris direkt från oss  – till butiken >>

Hur väljer du att slipa din kniv?

Diamantbryne. Slipar snabbt upp en vass egg, om än med lite grövre resultat. Rår på även hårda keramiska knivar.

Keramiskt bryne. Suveränt för underhållsslipning av stålknivar, eggen blir både slät och vass.

Stålbryne. En klassiker för europeiska kockknivar, men för mjukt för att rå på de hårdare japanska knivarna.

Porslin. Gör-det-själv-variant som faktiskt fungerar. Vässa kniven mot den sträva delen på undersidan av muggen, 4–5 gånger på varje sida av eggen.

Slipsten. Bästa metoden för japanska knivar med hårda blad. Men att hitta rätt vinkel är en konst som kräver övning. Slipstenar finns i olika grovlekar, från grövre som effektivt slipar bort små hack men ger en strävare yta, till finkorniga som främst används för att polera eggen.

Sharpmaker. Dyr men populär knivslip som själv håller koll på slipvinklarna – allt du behöver göra är att hålla kniven rakt.

Rull- och våtslipar. Slipar eggen mot roterande hjul. Enkla att använda eftersom vinkeln är förutbestämd, å andra sidan kan det vara svårt att nå den yttersta eggen om din kniv har en trubbigare vinkel än maskinen.

Lämna in. På nätet finns flera företag som tar emot slöa knivar för professionell slipning, reparerar avbrutna spetsar och grova hack, och ibland även tandar om brödknivar. Knivbrev.se (med inlämning i Cerveras butiker), cleancut.se, slipverkstaden.se och slipaknivar.com är några exempel.

Köp fina Fiskarsknivar till kanonpris direkt från oss  – till butiken >>

Av Anna Lundegårdh
Foto AOP-IBL


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…