Annons

Annons

Slipp höstdepression

Många drabbas av nedstämdhet på hösten. Nu visar en ny studie att rosenrot kan lindra vid mild depression.

Höstdepression

Ibland kan det komma över en. Man känner sig ledsen och håglös utan någon egentlig anledning. Och ofta slår det till på hösten. Många drar sig för att äta SSRI, det vill säga lyckopiller – för man känner sig ju inte deprimerad på riktigt, utan bara lite nedstämd. Dessutom har antidepressiva medel många biverkningar som viktökning, illamående, muntorrhet, yrsel och ökad självmordsrisk. När man drabbats av en lindrig variant av depression, kan det i stället vara poäng att pröva rosenrot. Örten har tidigare varit känd för att göra dig skärpt och fokuserad.
Rosenrot är en så kallad adaptogen, vilket innebär att den hjälper kroppen att anpassa sig efter den situation som man befinner sig i. Med andra ord: Om du är utsatt för stress, gör ämnen i rosenrot att du bibehåller din uppmärksamhet och mentala förmåga.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Nästan lika bra som lyckopiller
Samma princip tycks tydligen gälla om man lider av en lättare depression – psyket normaliseras och återhämtar sig snabbare om man äter rosenrot. Örten fungerar helt enkelt som humörhöjare.
Flera studier har visat att det rosenrotextrakt som ingår i Arctic Root kan hjälpa mot milda depressioner. Den senaste av dem publicerades i den vetenskapliga tidskriften Phytomedicine tidigare i år. Undersökningen visar att rosenrot fungerar nästan lika bra som SSRI-preparat, det vill säga Zoloft och andra så kallade lyckopiller.
Studien utfördes av forskare vid ett universitet i Pennsylvania. I den deltog 57 patient­er som under 12 veckors tid fick antingen sertralin (det verksamma ämnet i till exempel Zoloft), Arctic Root eller verkningslös placebo.
Resultatet visar att Arctic Root inte fungerade riktigt lika bra som SSRI, men ändå tillräckligt bra för att man skulle kunna använda det vid mildare depressioner.
– Jag anser forskningen om rosenrot så pass bra, att jag skulle pröva det själv om jag kände mig nedstämd, så där som man gör lite till mans ibland. Rosenrot känns tryggt och har mig veterligen inga biverkningar, säger Magnus Nylander som är medicine doktor och specialiserad på vad olika näringsämnen betyder för vår hälsa.

Promenera i höstsolen
En förklaring till rosenrotens effektivitet är två ämnen, kallade NPY och HSP72.
– Dessa kroppsegna ämnen frisätts och blir mer tillgängliga när man äter rosenrot. Ämnena kan ha betydelse när det gäller att normalisera nivåerna av olika signalsubstanser i hjärnan, främst serotonin, berättar Magnus Nylander.
Det finns även andra naturliga medel som kan hjälpa vid lindrig depression. Johannesört kan fungera mot nedstämdhet och oro. Dessutom påverkar ljuset hur vi mår. En promenad i höstsolen eller en stund framför en energilampa kan också höja ditt humör.

Av Kristina Ekero Eriksson Foto: Shutterstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…