Annons

Annons

Smarta knepet för att slippa insekter hemma

Våren är här och vi längtar efter att få öppna fönster och balkongdörrar. Men kryp och insekter är vi mindre intresserade av. Med det här smarta – och miljövänliga – knepet får du dem att stanna kvar på utsidan!

Fågelsång, friska vårbrisar och solstrålar som tinar upp frusna vintersjälar. Visst är det det vi längtar som mest efter nu när våren äntligen är på intågande? Och kan man inte gå ut och möta våren får man helt enkelt bjuda in den! Enklaste sättet är att öppna fönster och balkongdörr på vid gavel.

Annons

Njut av våren, men se till att hålla småkrypen utanför. Bild: IBL Bildbyrå

Men kryp och insekter är inslag ur naturen som vi helst klarar oss utan, åtminstone inomhus. Träd och buskar utanför fönstret ökar risken för att spindlar och andra småkryp hamnar på fel sida av husväggen, och de har ofta en förmåga att ta sig in också genom den minsta springa.

Ättika håller insekterna borta

Men det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att undvika en invasion av insekter där hemma. Undvik kemiska medel och vänd dig i stället till skafferiet. Ättika är ett riktigt universalmedel när det kommer till såväl städning som en rad andra hushållssysslor. Och visst fungerar det även mot kryp och insekter!

Läs också: Miljövänlig rengöring med ättika

Expressen Leva & Bo tipsar om att spreja fönsterkarmarna med en ättiksblandning för att hålla oönskade små gäster borta. Insekterna tål nämligen inte ättika, som kan skada dem, och håller sig instinktivt borta.

Bli av med spindlar inomhus

Själva proceduren är nästan löjligt enkel. Blanda bara hälften ättika och hälften vatten i en sprejflaska. Spreja sedan fönsterkarmarna på både in- och utsidan. Klart!

Gilla Året Runt på Facebook
Spreja fönsterkarmarna med ättiksblandning för att hålla spindlar och andra småkryp borta

Spreja fönsterkarmarna med ättiksblandning för att hålla spindlar och andra småkryp borta. Bild: IBL Bildbyrå

Om du oroar dig för att ditt hem ska lukta ättika efteråt, kan du vara lugn. Så snart ättikan har torkat försvinner lukten.

Har småkrypen redan hunnit smita in genom fönstret? Lugn, bara lugn – det finns smarta sätt att bli av med dem på.

Spindlar, till exempel, avskyr doften av pepparmynta. Testa att blanda några droppar pepparmyntsolja med vatten i en sprejflaska och spreja på olika ställen hemma. På så sätt håller du spindlarna borta, samtidigt som din bostad doftar härligt och fräscht! Fler smarta tips på hur du håller spindlar och småkryp borta hittar du här.

Läs också:

Så skrämmer du bort spindlarna för alltid – med en tepåse!

Skräm bort spindlarna för alltid med hjälp av en tepåse.

Text: Minna Wallén-Widung

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…