Annons

Annons

Smörgåstårtan fyller 50 år!

Nu ses den återigen på bord och restauranger - smörgåstårta är nya trenden. Det som började med en konditors experimentlusta resulterade i en svensk klassiker.

Första smörgåstårtan

En av våra största och svenskaste bjudrätter – smörgåstårtan – gör storstilad comeback på de svenska matborden. Och i år fyller den 50 år. Närmare bestämt
den 13 november. Det är nämligen även födelsedagen för smörgåstårtans skapare, konditorn Gunnar Sjödahl.

Annons

– På den tiden, när vi gjorde mycket smörgåsar och landgångar, kom jag på tanken att man skulle kunna lägga ihop bröden och ha fyllning emellan, som med tårtor. Efter att tanken väl slagit rot kunde Gunnar inte släppa den. Så han började laborera med lite olika fyllningar.

– Det var mycket majonnäs och sådana saker. Jag provade lite olika varianter och testade på arbetskompisar och på min fru, stackarn. Så en dag under 1965 så satt det.– Vi visste inte alls om folk skulle tycka om den. Första dagen skar vi upp smörgåstårtan i portionsbitar  för att se folks reaktioner, säger Gunnar..
Men från den dagen var smörgåstårtan en omedelbar succé.

LÄS MER: smörgåstårta med varmrökt-lax

Nu är den på väg tillbaka igen och syns åter på konditorier och restauranger även i storstäderna.

– Den kanske förlorade sin popularitet i storstäderna, men aldrig på landsbygden, säger etnologen och måltidsforskaren Richard Tell till TT.

– Man kan titta på veckotidningar som Året Runt. Ni har haft recept på smörgåstårtor i alla tider.

Och det stämmer. Året Runt har till och med satt rekord i Guinness Rekordbok med världens längsta smörgåstårta.

– Både Året Runt och kungen fyllde 50 år 1996, så vi ville bjuda alla valborgslediga stockholmare på det som fyllde våra omslag då – smörgåstårta, berättar Kerstin Neld, som då var marknadsdirektör och hade ett finger med i planen.

– Jag hade världens bästa team och vi ville göra världens längsta smörgåstårta. Vi fick ihop alla ingredienser, men så visade det sig att ingen bagare hade tid att göra den …

Uppdraget att baka den 600 meter långa och sex ton tunga tårtan gick till slut till Inga Britt Almlöf i Norrtälje, en kvinna med stort matintresse och många kontakter.

Tre dagar och 40 hjälpredor i en sporthall tog det innan tårtan blev klar. Den blev 616,1 meter lång, 25 centimeter bred och vägde 6 486 kilo. Tårtan utfodrade 30 000 personer under två galna eftermiddagstimmar den 30 april det året.

Nu hurrar vi för smörgåstårtan igen – grattis goding!

Av Erika Svernström Foto S-cake.se

LÄS MER:
Smörgåstårta med rökt lax
Rostbiffsdröm
Lyxtårta med lax och räkor

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…