Annons

Annons

Sofia: Min insamling är en äkta julsaga!

I England fann svenskan Sofia Mc Connochie inspiration till Skokartongsappellen. Hennes idé – att samla in julklappar, inslagna i skokartonger, och dela ut dem till behövande – har blivit en succé.

Sofia startade skokartongsappellen

En nöjd initiativtagare. Sofia Mc Connochie är överväldigad av det mottagande hennes insamling har fått. Foto: Ulf Berglund.

Berget av färgglada julklappar växer sig allt större på Sergels torg i Stockholm.
Från alla hålla strömmar folk till, mest kvinnor, men också en hel del barn. Många kommer lastade med stora kassar, eller hela dramatenvagnar, fyllda med paket.
Givarna lägger ifrån sig paketen, tar bilder av de växande högarna och skickar ut meddelanden på Instagram och Facebook. Eller också står de bara stilla och förundras över det enorma paketberget.
Vänner och bekanta hejar på varandra, en del blir rörda av all välvilja och omtanke och får tårar i ögonen. En och annan ändrar sina planer för dagen och hjälper spontant till att sortera paket.
Mitt i kaoset och sorlet står en lycklig Sofia Mc Connochie. Hon är stressad – och samtidigt mycket glad.
Sofia, 45, tar emot paket, visar hur de ska sorteras och vilken av de många väntande bilarna de ska lastas på.
– Det är kul att se paketberget. Det visar att det verkligen finns en vilja att hjälpa andra, speciellt nu inför jul, säger hon.

Att ge, ger världens adrenalinkickar. Man kan bli beroende av välgörenhetsarbete

FI år är det tredje året Sofia och hennes medarbetare i Skokartongsappellen samlar in paket.
Förra året fick man in över 14 000 paket, som delades ut av olika hjälporganisationer och föreningar. Mottagarna är människor som annars inte skulle få så många klappar, eller kanske inga alls.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

En ny tro på mänskligheten

Sofias man John, 63, är engelsman och det är från hans hemland Sofia fick sin idé.
Den engelska förebilden, Shoe Box Appeal, går ut på att samla in skokartonger fyllda med presenter, anpassade för kvinnor och män, flickor och pojkar.
Alla lådor innehåller användbara hygienartiklar, kläder, presentkort, leksaker och/eller sötsaker. Och allt ska förstås vara nytt.
– Jag tänkte: ”Kan de i England, så kan vi”. Så jag la ut en förfrågan på Facebook, berättar Sofia.
– Jag såg framför mig att jag kanske skulle få in 200 kartonger. Men det blev mycket, mycket mer.
Sofias första förfrågan spreds till 500–600 personer på Facebook och gav många positiva reaktioner.
När Sofias väninna Ann, som har ett stort kontaktnät Facebook, delade förfrågan vidare spreds den raskt till över 10 000 personer. Samtidigt fick insamlingen draghjälp av artiklar i olika lokaltidningar.
– Det blev snabbt tydligt att det finns ett stort hjälpbehov och att det är många som inte har råd med julklappar, säger Sofia.
Tusentals människor anmälde genast att de ville ge paket. Sofia etablerade samarbeten med butiker som tog emot kartongerna.
Hon har också fått sponsorer att ställa upp med extra mobiltelefoner och bilar, för att sköta transporterna. Även taxichaufförer och andra frivilliga har ställt upp.
– Om man jobbar för något gott, slår ut med händerna och säger ”Hjälp mig!”, då kommer folk, säger Sofia.
– Arbetet med Skokartongsappellen har gett mig en helt ny tro på mänskligheten. Det är fullkomligt häpnadsväckande att se all välvilja.
Sofia har även tidigare varit socialt engagerad. Hon har arbetat med olika volontärprojekt, bland annat Soppkök Stockholm. Och när hon arbetade som undersköterska, jobbade hon samtidigt fackligt.
I dag försörjer sig Sofia som frilansande översättare. Hon bor i Stockholmsförorten Djursholm, med maken John och hunden Maddox, en chihuahuaUnder den mest hektiska tiden före jul tar Sofia ledigt från översättandet för att hinna med insamlingen.
– Att ge, ger världens adrenalinkickar. Man kan bli beroende av välgörenhetsarbete, säger hon.
De insamlade paketen delas ut av organisationer och institutioner till ensamstående mammor, härbärgen, ensamkommande flyktingbarn, med flera.

Har ordnat stora julfester
Julen som givandets och samhörighetens högtid, har de senaste åren fått en helt ny innebörd för Sofia.
Som en final på den stora insamlingen av klappar har hon två gånger arrangerat stora julfiranden, för att dela ut de sista paketen.
Då har hon lånat lokal och bett restauranger att ställa upp med överbliven mat. Finkrogar, till exempel Erik Lallerstedts Gondolen har bidragit.
Första året hölls julkalaset på ett Scandic-hotell, andra året på konsthallen Fotografiska i Stadsgårdshamnen.
De gemensamma jättekalasen har blivit så som Sofia tycker att julen ska vara. Bullriga tillställningar, med barn som leker, klappar, mat, julsång, Kalle Anka på storskärm och framför allt en fantastisk gemenskap.
Dessa julkalas har, enligt Sofia, varit en betydligt större upplevelse än hennes ordinarie, i för sig trevliga, jular där hon och maken, hennes pappa och hans fru ”suttit och skramlat i ett jättehus”.
– Jag tror på en jul i gemenskap, där vi är många tillsammans. Det är ju det julen handlar om, att släppa in andra.

Av Cajsa Högberg Foto: Ulf Berglund

LÄS OCKSÅ:

I Ellösa på Orust välkomnar man de asylsökande

Ge bort något som gör nytta i jul


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…