Annons

Annons

Solbränt ideal trots cancerrisk

Trots riskerna med för mycket sol står den brunbrända kroppen fortfarande högt i kurs. ”Svenskarna hör till dem som föredrar den allra djupaste solbrännan”, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålskyddsmyndigheten, till GP.

Kvinna vars axel är bränd i solen.

Bild: Shutterstock/IBL

Antalet svenskar som drabbas av hudcancer har accelererat de senaste tio åren. Över 500 människor avlider varje år, främst till följd av hudmelanom, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Hudcancerfallen kopplas samman med våra solvanor. Nu har Strålsäkersmyndighetens UV-råd gjort en analys av hur mycket vi solar och varför. Slutsatser som presenterats i en rapport tillsammans med förslag på vilka informationsinsatser som behöver göras.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

En av slutsatserna är, inte förvånande, att svenskarna känner sig friska och hälsosamma när de är bruna men att fler börjat oroa sig över riskerna för hudcancer. Det bruna idealet är dock förhärskande.

– Generellt tycks de positiva attityderna till solning ha minskat något över tid. Trots det känner sig de flesta fortfarande snyggare, mer hälsosamma och friskare när de är solbruna. Att fler oroar sig för hudcancer kan tyda på att informationen om att UV-exponeringen ökar risken för hudcancer gått fram, säger Roshan Tofighi, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Känner ”solstress”

Men att sola i Sverige och att sola utomlands är tydligen två vitt skilda saker. Medan soltimmarna gått ner på hemmaplan är det precis som förut när vi är utomlands. Och beteendet verkar vara svårt att bryta.

I en undersökning med över 8000 svarande från Europa, Australien och USA svarade till exempel 38 procent av de som tidigare haft malignt melanom, som är den svåraste formen av hudcancer, att de ändå fortsatte sola, skriver GP.

Dessutom har en undersökning från 2015 visat att var tredje person mellan 25 och 34 år upplever något som kallas ”solstress”, det vill säga en rädsla att inte hinna bli tillräckligt brun.

Kvinna ligger på luftmadrass vid poolkant och solar.

Bild: Shutterstock/IBL

Under vinterhalvåret utsätts kroppen knappt för någon uvb-strålning alls vilket gör huden mer skyddslös mot solens strålar. Uvb-strålningen är den mest energirika av uv-strålarna och bygger bland annat upp pigmenten i huden och gör den tjockare.

– Risken är att man känner ett uppdämt behov och vill maximera tiden i solen när den väl kommer fram, fast man har mindre skyddande pigment. Särskilt om man är utomlands och ”vill ha valuta för pengarna”, säger Johan Gulliksson, utredare på SSM till tidningen.

Räkna ut soltid med app

Solsemestrar på vintern är en given risk men svenskarna behöver fått  bli medvetna om exponeringen vid trädgårdsarbete och golfspelande också.

– Båda är högrisktillfällen men om jag skulle välja är solresor på vintern värst. Särskilt om man har barn. Vi har sett att föräldrar är försiktiga fram till att barnen är i treårsåldern, sedan skyddar de dem mycket sämre, säger Johan Gulliksson till tidningen.

Flicka sitter i sanden med en flaska solskyddsfaktor i handen.

Bild: Shutterstock/IBL

Myndigheten har fått regeringens uppdrag att sprida kunskapen om riskerna med solning för att få ner antalet hudcancerfall. Bland annat har de tagit fram appen ”Min soltid”. App kan ge vägledning baserat på din hudtyp, UV-index och vilken tid det är på dagen bland annat.

Text: Henrik Högström

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…