Annons

Annons

Som äldre måste man skaffa nya vänner att ha kul med

Många äldre har upplevt stor sorg då vänner eller partners dör. Därför är det extra viktigt att komma ut och träffa nya vänner. Speed-dating är ett sätt.

speeddate for seniorer

Pirjo Lehtevä och Biggan Winberg håller i speed-dejtingen som är en lördag i månaden.

Speed-dejting för seniorer.

Klockan är strax före elva en solig försommarlördag. På Folkes Café i Huddinge utanför Stockholm är det tid för dejting – speed-dejting för seniorer. Stämningen är lite spänd när 21 kvinnor i olika varianter av sommarkläder och en man i nystruken skjorta samlas.
– Välkomna, säger Birgitta ”Biggan” Winblad, 72, som vant håller i trådarna tillsammans med Pirjo Lehtevä, 70.
– När jag berättade att jag skulle gå på speed-dejting första gången sa barnen: ”Men mamma! Vi måste i alla fall få godkänna honom”.
– Men det här är inte ”Bonde söker fru”. Det handlar inte om att hitta kärleken, utan om att få nya kompisar att göra roliga saker med.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Initiativet tog Tobias Holmberg, vd för Folkes. Han såg ett tv-inslag om speed-dejting för seniorer i Malmö. Kunde inte det vara något för Huddinge kommun?

Speed-dejtingen drog igång för ett och ett halvt år sen. Nu arrangeras den av pensionärsorganisationen SPF, äldreomsorgen i kommunen och Väntjänsten som Biggan och Pirjo kommer ifrån. De ses en gång i månaden och alltid på en lördag – helgerna kan bli långa för den som är ensam.

Speed date seniorer

Bertil Bjur både speed-dejtar och går på seniordans – att träffa folk är livsviktigt för honom. Här med Margarehta Olsson.

När alla slår sig ner för att mjuka upp med räkmackor passar en kvinna på att smita ut igen.
– Hon tyckte att vi var för få män och att jag var för gammal, förklarar Bertil Bjur, 88, som både speed-dejtar regelbundet och går på seniordans.
Men inte för att hitta kärleken.
– Mitt hjärta klappar redan för en kvinna, men hon är inte kär i mig. Hon vill att vi bara ska vara vänner.

speed date för seniorer

Elisabeth Westerberg och Ulla Halfar har känt varandra länge men tyckte att speed-dating lät spännade.

Första intrycket är jätteviktigt

– Det är roligt att komma ut och träffa folk, sen min särbo dog känns det ensamt. Läkarna säger att det är bra för mig. Jag dör om jag inte kommer ut, säger Bertil.
Vid ett bord sitter Ulla Halfar och Elisabeth Westerberg, två samspelta väninnor 65+ som känt varandra länge och haft mycket kul ihop. När de blev tipsade om speed-dejting tyckte de att det lät spännande.

Första intrycket betyder mycket. Det är tanken bakom speed-dejting.
– Jag tror att det stämmer. Jag känner direkt – ja eller nej – det sitter i ryggmärgen. Det har med kläder, stilen, sättet att föra sig att göra. Jag är snabb att döma, ibland kanske lite för snabb medger Elisabeth.

Nu är de lite skeptiska och hade hoppats på fler män. Väninnor har de så det räcker. Just då höjer Biggan rösten – speed-dejtingen ska börja. Hon drar igenom reglerna:
Alla ska sätta sig två och två, mitt emot varandra. När äggklockan ringer efter fem minuter, byter man partner.
– Pojkar, dela med er av era gracer, sprid ut er, hojtar Biggan.

”Pojkarna” som nu hunnit bli tre, ser sig lite villrådigt runt bland borden och de 21 kvinnorna. En av männen blir akut röksugen och smiter ut.
– Kort med förslag på samtalsämnen finns på alla bord. Även penna och post-it-lappar om det klickar och ni vill byta telefonnummer, fortsätter Biggan.

Har fått flera nya vänner på kuppen

Korten blir liggande, de har mycket att prata om och behöver ingen starthjälp. Barn, Vasaloppet, keramik och hundar avhandlas lika lätt som djupa saker. I den här åldern har alla mist någon och vet hur sorg och ensamhet kan kännas.

Även den röksugne är tillbaka och snart inne i ett intensivt samtal med en kvinna. Båda vill, liksom flera andra, vara anonyma.
– Ja, det är känsligt det här med ensamhet i vårt samhälle. Jag har haft ett stort nätverk men när man blir äldre försvinner många, säger mannen.
– Helgerna känns långa sen det tog slut med min sambo, säger kvinnan. Jag har väninnor och många intressen men på helgerna åker alla till landet. Vad gör man då?

Speed date seniorer

Julianne Hahn och Benny Pedersen skrattar mycket och har massor att prata om.

Jag vill inte hänga efter barnen.

Benny Pedersen, 71, och Julianne Hahn, 70, skrattar mycket vid sitt bord. För Julianne är det första speed-dejtingen, hon har åkt ända från Västerås medan Benny är stammis.
– Jag har haft många kompisar men en del har gått bort och andra flyttat, säger Benny. Nej, nu har jag bara en väninna kvar nu måste jag göra något, tänkte jag.
Ändå tvärvägrade Benny först när dottern visade anslaget om speed-dejting. Nu är hon glad att hon lät sig övertalas. Hon har fått flera nya vänner.
– I morse ringde min kompis Inga-Lill, vi bestämde att vi ska gå ut och gå en sväng i morgon.
– Man måste träffa andra människor, det behöver inte vara så långa stunder. När jag har fikat och pratat ett par timmar är jag nöjd och kan vara hemma på kvällen och hålla på med mitt.

Många blir mycket positivt överraskade

Benny är inte ensam om att ha fått nya vänner. Biggan, Pirjo och Gunbrith Rolandsdotter, 73, har sett Madame Butterfly på Operan och fikar och äter middagar hos varandra.
– Personkemin avgör, man måste känna att man kan prata fritt ur hjärtat, säger Biggan.
– Ja, och att det inte är någon som gnäller om allt, håller Gunbrith med. Biggan var öppen och glad och vi skrattade väldigt mycket från början.

Visst är det så att många kommer i hopp om att träffa kärleken, bekräftar Biggan, som vill tona ned romantiken. Inte minst för att männen är så få och att det är mycket som ska klicka.
– Ett par träffades och gick ut och åt middag och hade jättetrevligt, berättar Biggan. Dagen efter ringde kvinnan som var i 70-årsåldern och ville veta hur gammal mannen var.
– 89, sa han. Då tackade hon för sig och ville inte träffa honom mer.

Många dröjer sig kvar efter speed-dejtingen och fortsätter prata. Stämningen är nu mer uppsluppen. Flera av de tveksamma är positivt överraskade över hur trevligt det varit, säger de.

En del går hem med telefonnummer i väskan till spirande nya bekantskaper.
Monica Gustafsson, 75, i morotsrött hår, har samlat på sig flera stycken. Med Ami Ramsin, 68, klickade det direkt. De har hunnit prata om barn, ålder, jobb.
– Ja allt sånt som man pratar om på begravningskaffe, säger Ami och börjar skratta. Jag menar ställen där man träffar nya människor.
– Jag vill ha sällskap på utflykter runt Stockholm. Eller bara någon att gå på bio och teater med. Min särbo är äldre än jag och vill inte göra så mycket.
– Vi kan ses och känna efter hur vi trivs med varandra. Jag ringer dig nästa vecka så kan vi gå på bio, föreslår Monica.

Den röksugne mannen tog den anonyma kvinnans telefonnummer.
– Om han ringer kommer jag nog att träffa honom. Han var intressant att prata med och hade en del innanför pannbenet, säger kvinnan.

Av Ussie Hjelm Foto: Jan Oscarsson


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…