Annons

Annons

Sommar i P1 med Mark Levengood

Sedan Mark Levengood kom ut som homosexuell som 16-åring har hans liv varit vackert, lyckligt men också kantat av hot och våld. I "Sommar i P1" berättar han om hur en svår misshandel Mora och ett borttappat papper fick honom att tappa fotfästet.

Mark Levengood i "Sommar i P1" 2018.

Mark Levengood är en av årets sommarpratare. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Programledaren och författaren Mark Levengood beskriver sig själv som ”genomhomosexuell”. Även om han många gånger fått frågan om varför han tror att just han blev bög är det inget han själv reflekterat över.

Annons

– Däremot är jag väldigt glad över att få vara det. För genom hela mitt liv har det varit en källa till glädje och äventyr och ibland svindlande skönhet. Nu känner jag en våg av avund och ett rikstäckande mummel: ”Åh, jag vill också vara”. Men jag är ledsen, bög är inget man kan bli hur man än tappar tvålen i duschen. Att vara homo är ett skapelsens mirakel, och jag är så himla glad att just jag blev utvald, säger han i ”Sommar i P1”.

Gilla Året Runt på Facebook

I programmet tar han med oss via skolan och scouterna till ögonblicket när han kom ut för sin mamma som 16-åring. Mark Levengood beskriver hur hans liv sedan dess blivit både vackrare och lyckligare, men också farligare. Hotet om våld fanns där plötsligt som en ständig följeslagare varje dag, hela tiden.

Mark Levengood överfallet i Mora

Den 15 augusti år 2000 blir en dag som för evigt ska förändra Mark Levengoods liv.

Han har bestämt sig för att ta körkort, men eftersom han inser att han aldrig kommer att kunna köra upp i Stockholm åker han på en intensivkurs till Mora i Dalarna. I Mora finns bara ett rödljus och en rondell, körskollärarna är tålmodiga och rabblar ramsor som ”blicken, pilen, filen” och ”kommer boll, kommer barn”.

Efter uppkörningen konstaterar trafikinspektören att Mark Levengood klarat sitt körkort. Han är förvånad, men framförallt glad.

Kyrka i Mora i Dalarna i Sverige.

Kyrka i Mora. Bild: Shutterstock/IBL

Men när han promenerar genom Mora den kvällen blir han överfallen. Två unga män springer rakt mot honom och efter ett slag i ansiktet ligger Mark Levengood på marken. Misshandeln fortsätter med sparkar och slag med ökad intensitet.

– När jag ligger på gatan inser jag att de sparkar och slår målmedvetet och allt hårdare. Jag kommer till en punkt, som jag återkommer till i mina mardrömmar, då jag förstår att de vill skada mig och att de inte kommer att ge sig innan jag tappar medvetandet eller dör här på gatan, säger Mark Levengood i ”Sommar i P1”.

I det ögonblicken väcks också Mark Levengoods överlevnadsinstinkt. Han är ju mitt i livet, han har ju Jonas, sommarstugan och sitt nytagna körkort.

I programmet beskriver han hur han försöker rulla bort, ställa sig upp och springa, men benen bär honom inte och han faller handlöst till marken. Misshandeln fortsätter, men nu lägger sig några tjejer – som är i sällskap med de unga männen – i. Männen slutar och försvinner småspringande från platsen.

Mark Levengood: ”Aldrig mer rädd”

När Mark Levengood ska slå larm ringer han först fel nummer, men blir kopplad till SOS Alarm. Lyckligtvis råkar en polispatrull befinna sig i närheten och kommer kort därefter till platsen.

Nu inser Mark Levengood också att han måste ringa hem och berätta vad som har hänt. När maken Jonas Gardell svarar kommer tårarna.

– Dels gråter jag av lättnad. Att den trygga vanliga världen, den med körkort och kärlek och ”kommer boll, kommer barn”, fortfarande verkar existera även om inte jag får bo i den. Dels gråter jag för att allt är så fruktansvärt sorgligt, för att de siktar på mitt huvud när de sparkar, för att jag blodar ner baksätet på de duktiga polisernas fina bil och för att jag har tappat den där lappen där det faktiskt står att jag fått körkort. Utan den lappen kan jag omöjligt förstå hur jag ska ta mig framåt i livet.

Mark Levengood och Jonas Gardell i samband med Melodifestivalen andra deltävling i Göteborg 2018.

Mark Levengood och Jonas Gardell. Bild: IBL Bildbyrå

Senare blir det rättegång och de båda männen döms till fleråriga fängelsestraff. Men för Mark Levengood handlar händelsen också om att hitta tillbaka till sin inre ordning och hitta riktningen i livet igen.

Med facit i hand kan han se hur händelsen format honom. Han säger att han lärde sig att offerskapet bara är något destruktivt och att det gäller att återta makten över sitt liv så fort det bara går. Men med facit i hand vill han inte vara utan just den där Mora-episoden heller.

– Sanningen är att när vi tror att det här kommer aldrig att gå, då går det i alla fall. Och när jag väl vet det betyder det att jag aldrig mer behöver vara rädd. Jag går genom livet och tänker: ”Den dagen den sorgen”. Och när den dagen väl kommer får jag den kraft jag behöver. Aldrig mer rädd, där har ni ett mål som gjorde resan värd det.

“Sommar i P1 med Mark Levengood” sänds torsdag den 28 juni klockan 13 i P1. Programmet släpps också som podd klockan 07!

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…