Annons

Annons

8 örter som gör dig friskare

Groblad, fläder och citronmeliss. Det är några av sommarens många superväxter som förebygger sjukdomar och lindrar symtom när oturen är framme. Så här skapar du ditt eget husapotek:

Sommartid kryllar det av hälsosamma läkeväxter i naturen. De finns överallt. I gräsmattor, rabatter och diken. Ofta tar vi det för ogräs men faktum är att mycket av vårt vanligaste ”ogräs” har läkande effekter och kan göra underverk för hälsan. Även många av de örter som vi odlar under sommaren är medicinalväxter som i århundraden har använts som botemedel vid åkommor som till exempel ledvärk, förkylning eller svårläkta sår. Här följer några exempel på naturens hälsobomber och hur man kan använda dem.

Groblad

En av sommarens mest allsidiga läkeväxter. Groblad har rikt innehåll på slemämnen vilket verkar hämmande vid retning på kroppens slemhinnor. Slemämnet lägger sig som en skyddande hinna över irriterade områden vid luftrörskatarr och vid besvär i mage- och tarmkanalen. Groblad verkar också bakteriedödande och kan med fördel användas som grönt plåster på mindre sår. Groblad används färska eller torkade. Vid upphettning förstörs de läkande egenskaperna. Groblad är lättillgängliga och växer nästan överallt.

Brännässlor

De späda skotten blir en vitaminrik soppa på våren med de grövre bladen går att använda hela säsongen. Nässlor är urindrivande vid reumatiska sjukdomar och sänker blodsockret. Häll hett vatten över två matskedar finhackad brännässla, sila och drick. Bladen kan torkas och malas till pulver.

Fläder

Både blommorna och bären har använts länge inom folkmedicinen och fläder hjälper kroppen att stå pall förkylningar och tuffa virusstammar. Fläder är svettdrivande. Häll kokhett vatten på två teskedar fläderblommor. Låt dra i tio minuter, sila och drick.

Björnbär

De mörka bären är fulla med antioxidanter men även bladen innehåller nyttigheter. Avkok på bladen anses vara stoppande vid diarré och vara lindrande vid magkatarr och även hemorrojder.

Humle

Rogivande. Koka snabbt upp humlekottar och vatten och drick strax före du går och lägger dig.

Citronmeliss

Naturläkemedel som även går under namnet hjärtans fröjd eftersom det har ansetts vara stärkande för hjärtat. Citronmeliss kan användas för att lindra oro och vara en hjälp vid insomningssvårigheter. Den har också antiseptiska egenskaper och kan användas mot insektsbett och sår. Går att göra te på bladen eller blanda i sallader.

Kirskål

Massor av kraft och energi i bladen och är minst lika nyttiga som vanliga grönsaker. Ändvänd dem som spenat, i gratänger och sallader eller gör en egen pesto med solrosfrön, nässlor och späda björklöv. Kan förvällas och frysas in.

Björklöv

De tidiga späda bladen verkar läkande vid inflammatoriska sjukdomar. Gör en grön smothie med björklöv i, blanda i sallader eller gör ett te på bladen.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Av Mathias Pernheim Foto IBL-AOL

LÄS MER:
Sommarens hälsoapotek håller dig frisk

Sommarens hälsoapotek


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…