Annons

Annons

Sommarens hälsoapotek håller dig frisk

Den härliga sommaren är här! Tyvärr kommer den i sällskap av myggor, solsveda, semestermage och sommarförkylning. Men vi vet vad som hjälper mot åkommorna. Här kommer våra åtta bästa tips, redo att ta plats i ditt hälsoapotek.

 Massor av sommartips

1. Solskydd med havsalg
Kombualger är en djuphavsalg som stimulerar kroppens eget solskydd. Finns i AnneMarie Börlind Sun milk spf 30 tillsammans med fuktgivarna pantenol (förstadie till vitamin B5) och sorbitol (utvinns ur socker). Innehållet av rölleka och havtornolja motverkar den skada som solen kan göra på huden.
125 ml kostar 380 kronor.

Annons

2. Sommarförkylning
Snuva och halsont kan lindras med röd solhatt – echinacea. Växten triggar immunförsvaret och därför ska medlet inte tas under lång tid. Finns som brustabletter i Friggs Echinacea – max behandlingstid är 10 dagar.
20 brustabletter kostar 77 kronor.

3. Solen torkar ut
Efter en dag på stranden kan huden minst sagt kännas torr och svedd. Då kan fuktgivande isört och kvittenkärnor komma väl till pass. Finns tillsammans med mandelolja, rosenvax och getväppling i Dr Hauschkas After sun.
100 ml kostar 143 kronor.

4. När solbrännan inte infinner sig…
I sockerbetor finns ett ämne som färgar din hud gyllenbrun. Finns i Rosenseriens Brun utan sol. Effekten kommer redan efter fyra till tio timmar och håller sig i sig i tre till fem dagar.
Går bra att kombinera med solskyddsmedel. Peela gärna ansikte och kropp först så blir resultatet snyggare.
100 ml kostar 265 kronor.

5. Myggor
Klia inte på myggbetten! Ta istället fram Tea tree-olja och badda på (spä ut först). Tea tree-oljan ger sig på giftet som myggan sprutat in, är antibakteriellt och innehåller dessutom anthistamin som bedövar.
Finns bland annat i Föllinge Tea tree oil, 10 ml kostar 164 kronor.

6. Åksjuka
Bilen är packade och det dröjer inte länge förrän någon sitter och hulkar. Då kan en ingefärstablett fungera, som motverkar åksjuka och illamående under resan.
Acrilex Ingefära innehåller 25 tabletter och kostar 55 kronor. Gravida bör undvika ingefära i större mängder.

7. Magbesvär
Tvätta händerna, skala frukten och ingen is i drinken! Det är tre enkla knep för att hålla magsjukan borta på utlandssemestern. Ett anat att bombardera de elaka bakterierna med snälla mjölksyrabakterier. Bifiform Travel tuggtabletter innehåller 3 miljarder mjöksyrabakterier från fem olika stammar.
40 tabletter Bifiform Travel kostar 195 kronor.

8. Muskelvärk och blåmärken
Trädgårdsarbete eller artrosvärk? Arnika, eller slåttergubbe som den också kallas, är inflammationshämmande och kan därför fungera på värkande muskler och leder. Weledas prisbelönta Arnikasalva på tub kostar 89 kronor för 25 gram. Om du är rädd att få blåmärke om du slagit dig, applicera salvan så fort som möjligt så förebygger du en blånad.

9. Nys mindre!
Torra slemhinnor i näsan drar till sig irriterande ämnen. Nässmörj från Eklöf’s innehåller johannesört, som motverkar torr och täppt näsa. Passar också om du lätt blöder näsblod.
10 ml kostar 85 kronor. Beställ på 08-34 54 23

10. Tandkräm med blodrot
Blöder ditt tandkött? Blodrot drar samman tandköttet och kan göra så att det blöder mindre. Finns i Eklöf’s tandkräm, som också innehåller milt polerande krita. En tub kostar 68 kronor.Beställ på 08-34 54 23

Av Kristina Eriksson Foto:Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…