Annons

Annons

Sparrispaj med varmrökt lax

Laga en läcker sparrispaj med varmrökt lax och parmesan. Perfekt sommarpaj!

Sparrispaj med varmrökt lax recept

Sparrispaj med varmrökt lax – recept

4 personer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 purjolök
1 msk smör
200 g grön sparris
400 g varmrökt lax
Äggstanning:
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
3 msk finhackad dill
2 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Garnering:
dill
citronklyfta

Annons

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma degen till en boll. Låt vila i kylen, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°. Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och förgrädda strax under mitten i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna.
2. Fyllning: Ansa och strimla purjolöken och fräs den blank utan att den får färg i en stekpanna med smör. Bryt av och kasta nedersta delen på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Spola sparrisen i kallt vatten och låt rinna av på hushållspapper. Lägg undan några hela sparrisar till garnering, skär resterande i bitar. Lägg purjolöken i pajskalet. Lägg på laxen i bitar och sparrisbitarna.
3. Äggstanning: Vispa ägg, crème fraiche, grädde, dill, parmesanost, salt och peppar, och häll i formen. Peta med en gaffel så att äggstanningen rinner ner överallt. Lägg de hela sparrisstjälkarna fint i pajskalet.
4. Grädda strax under mitten i ugnen eller tills pajen stannat helt, ca 35 minuter. Garnera med dill och citron.

Gilla Året Runt på Facebook

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Färskpotatispaj 
med lax

Sparrispaj med lagrad ost

Sparrispajer med ädelost


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…