Annons

Annons

Spetsat te ny hälsotrend

Te med extra naring

Bästa medicinen kan en kopp te vara! Särskilt numera, då vissa teer spetsats med näringsämnen.
Alldeles nytt på hälsokosthyllan är tre tesorter ut Friggs sortiment. En är berikad med krom som minskar sötsuget, en annan hjälper dig att kvickna till med ett tillskott av olika b-vitaminer. Och den tredje innehåller zink och c-vitamin för att höja ditt immunförsvar.
Men även utan tillsatser är te supernyttigt.

Annons

Grönt te anses vara det bästa – trots att bladen kommer från samma buske som det som används till svart te. Skillnaden är att man inte tillåter det gröna teet att fermenteras, alltså gå igenom en jäsningsprocess. Så fort teet skördats så ångar man det, eller rostar det i en panna, så att både den gröna färgen och de starka antioxidanterna bevaras.

Det finns många studier som visar hur kraftfullt grönt te är. Till exempel kan drycken stoppa cancerceller från att växa. I en studie som gjorts vid Shan Medical University i Taiwan såg forskarna att risken att drabbas av lungcancer var fem gånger så hög, om man inte drack en kopp om dagen.
Andra studier har visat att grön te kan sänka ”det onda” LDL-kolesterolet och minska symtomen vid ledgångsreumatism.
Ett annat plus med grönt te är att det innehåller teanin, ett ämne som gör att du blir avslappnad och fokuserad på samma gång. Därför kan det vara bra att dricka en kopp innan man till exempel ska hålla tal eller uppträda.
Men även svart te är nyttigt. I en ny svensk studie, där 75 000 män och kvinnor ingick, kunde forskarna se att den som drack minst 4 koppar te om dagen, löpte 20 procents lägre risk att drabbas av stroke, jämfört med dem som drack mindre mängder eller ingenting alls.
Vanligt svart te kan också minska risken att drabbas av äggstockscancer. En studie som utförts av forskare på Karolinska institutet visar att två koppar te om dagen halverar risken att drabbas.
Av Kristina Eriksson Foto: Thinkstock

Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…