Annons

Annons

Språkvetaren: Därför ska du ändra ditt namn när du åker utomlands

Många gör sitt namn mer internationellt när de åker utomlands. I "Språket i P1" pekar språkvetaren Ylva Byrman på fördelarna med en viss anpassning.

Vissa av oss har redan ”internationellt gångbara” namn. I andra fall väljer vi att betona det något annorlunda när vi reser utomlands eller ska presentera oss för någon som inte kommer från Sverige.

Annons

Uttalar du ditt namn på ett annat sätt när du är ute och reser? Bild: Marmaduke St. John / Alamy

David blir Dayvid och Kristoffer blir Christopher. På samma sätt väljer ibland människor som kommer till Sverige ta ett ”mer svenskt” namn för att lättare passa in i samhället.

I radioprogrammet ”Språket” i P1 reder språkvetaren Ylva Byrman ut begreppen. Hon konstaterar att det inte finns några specifika språkliga rekommendationer.

– Det finns inga generella rätt eller fel, utan man får fatta beslut om vad som är lämpligt utifrån det specifika namnet och den specifika situationen, säger hon i programmet.

Enkla namn ger fler chefsjobb

Däremot påpekar Ylva Byrman att det kan finnas klara fördelar med lite anpassning.

– Det finns mycket som talar för att det är smartast att anpassa namnet så det är så lätt som möjligt för de som hör det att dels uppfatta det, dels att uttala det. För det finns en hel del forskning till stöd för att människor som har namn som är enkla att uttala och lätta att komma ihåg uppfattas mer positivt. Och de har lättare att göra karriär, säger hon i ”Språket”.

Bild: Shutterstock/IBL

Forskning visar att människor som bär just den typen av namn har fler chefspositioner, berättar Ylva Byrman. Det finns även studier som stödjer att personer som invandrat till USA och där amerikaniserat sina namn har blivit mer framgångsrika.

– Det kan gynna din karriär, säger Ylva Byrman i ”Språket”.

Text: Helena Sjögren 

Läs också:

Här är orden svenskarna oftast stavar fel – hur många klarar du?

7 sätt ditt kroppspråk kan ge dig framgång

Björn Ranelid om det språkliga förfallet: sågar mellis, svinlycklig och moves


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…