Annons

Annons

Städa med citron

Miljövänligt, effektivt och milt blekande – citron är ett av de bästa allrengöringsmedlen som finns. Testa våra beprövade husmorstips!

citron vatten städning

Citron, en universalprodukt att dra nytta av!

I köket: 10 droppar citronsaft + 1 dl vatten = det perfekta antibakteriella rengöringsmedlet att torka av köksbord, golv och bänkytor med. För extra effekt, tillsätt 20 droppar tea tree-olja.
Citron tar också bort obehaglig lukt i kyl och skafferi. Lägg in en halv citron (med snittytan uppåt) och låt ligga i ett dygn. Ingrodd smuts gnids bort med en citronbit och lite salt.
För fräsch doft i mikrovågsugnen, lägg citronskivor i en skål varmt vatten och kör mikron på full effekt i 3-5 minuter så lossnar gamla matrester lättare. Torka bort fukten efteråt med en trasa.
Kalkavlagringar i diskmaskinen försvinner om du häller 2 msk citronsyra i diskmaskinsfacket och kör valfritt program.

Annons

I badrummet: Beläggningar på kaklet tas bort med samma citronvattenblandning som ovan (10 droppar citronsaft + 1 dl vatten). Alternativt gnid en halv citron direkt mot kaklet, vänta några minuter och torka av med en trasa. För rengöring inuti toastolen, spreja i ”skålen” med citronvattenblandningen + lite såpa, låt stå under natten och spola nästa morgon.

I tvättstugan: För att bleka kläder eller andra textilier, blanda 2,5 dl citronjuice i en halv hink vatten, lägg i det som behöver blekas och låt stå över natten. Fläckar kan gnuggas direkt med citron före tvätt eller förbehandlas med citronsyralösning (0,5 tsk citronsyra + 1 dl vatten). Men kom ihåg att citron har blekande effekt!
Känns tvättmaskinen geggig inuti? Häll en påse citronsyra i facket för tvättmedel och kör ett 90-gradersprogram med tom maskin. Tvättmaskinen blir som ny igen.

Fönstertvätt: Blanda 1 liter vatten med saften från en halv citron. Doppa en mikrofibertrasa för fönster i blandningen, tvätta och torka efteråt med torr mikrofiberduk.

Tuffare rengöring: Halvera en citron och strö lite bikarbonat på snittytan, gnid mot svåra fläckar (men glöm inte den blekande effekten… ). En annan effektiv rengöringsvätska får du genom att hälla vitvinsvinäger över några citronskal. Låt stå i en burk i minst tio dagar, sila och häll över i sprejflaska.

Golv- och möbelpolish: Blanda 1 del citronsaft och 2 delar olivolja. Lättare fläckar försvinner samtidigt som träet rengörs.

Silver- och mässingsputs: Rör ihop bikarbonat och citronjuice till en tjock kräm. Stryk blandningen på metallen med hjälp av en mjuk trasa, skölj med vatten, torka och putsa av. Man kan också salta ett ”citronskelett” (varken saften eller skalet, utan det vita emellan dem) och gnida mot ljusstakar, brickor eller annat i mässing eller koppar. Resultatet blir blankt och fint.

Av Anna Lundegårdh Foto: IBL-AOP

Källor: Kurera, Rena Hem, Husmorsknep.se, Käppala m.fl.


1 kommentar

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…