Annons

Annons

Starka känslorna i ”Jills veranda”: Min pappa tog livet av sig

När hårdrockstjärnan Andreas Tyrone Dregen besöker "Jills veranda" drömmer han om att se livet bakom Nashvilles fina yta. Det rör upp minnen och påminner om då hans egen pappa tog livet av sig. "Speciellt nu när jag har blivit far själv, så finns det inte en enda dag då jag inte tänker på min pappa.", säger han i programmet.

Gitarristen Andreas Tyrone Dregen, eller bara Dregen som han kallas, har flera gånger tidigare besökt Nashville när han har varit ute och turnerat med sina världskända  hårdrocksband The Hellacopters och Backyard Babies. Men då har han bara har fått uppleva den legendariska stadens putsade sida. I veckans avsnitt av ”Jills veranda” får Dregen skrapa på den fina ytan tillsammans med Jill Johnson och möter tungt missbruk bortom huvudgatorna.

Annons

Han träffar Jeff Bates, en countryartist som i flera år var djupt nere i sitt drogmissbruk. Tills han blev tagen för droginnehav 2001 kokade han egen metamfetamin och sålde. Sedan han blev dömd är han ren, men går med på att ta Dregen till de mörka sidorna av Nashville där han själv hängde när han var missbrukare.

– Jag rökte metamfetamin. Från den första stunden jag gjorde det, kunde jag bara tänka på hur jag skulle få tag på mer. Jag sålde allt jag ägde för att få det. När jag inte hade mer kvar att sälja stal jag det från mina vänner. Om jag hade älskat dig och du var min vän, hade jag stulit från sig ändå, berättar Jeff Bates för Dregen i programmet.

Jeff Bates tar med Dregen till de mörka sidorna av Nashville där han själv gick när han ville ta droger förr. Bild: SVT

Jeff Bates tar med Dregen till de mörka sidorna av Nashville dit han själv gick när han ville ta droger. Bild: SVT

Han bekräftar också att området kring Nashville har stora problem med receptbelagda droger. Hälsomyndigheten i USA räknar med att 2,1 miljoner människor är beroende av receptbelagda opiater i landet.

– Det är ett sätt att rättfärdiga vårt beroende. Jag tar smärtstillande, men det var en doktor som gav det till mig så då är det okej, berättar Jeff Bates att många resonerar kring sitt missbruk.

Pappan hängde sig

Samtalet med Jeff Bates sätter djupa spår hos Dregen. Låten han har valt att framföra tillsammans med Jill Johnson i programmet handlar om receptbelagda droger och att gå ner sig efter att ha förlorat sitt jobb. Det är nästan det som hände Dregens egna pappa.

Jill blir berörd över Dregens berättelse om när hans pappa tog livet av sig. Bild: SVT

Jill blir berörd över Dregens berättelse om när hans pappa tog livet av sig. Bild: SVT

Pappan var bandyspelare i Nässjö IF på den tiden då de var väldigt bra i bandy. Hans karriär var slut redan i 30-årsåldern och då började han dricka. Föräldrarna skulle skilja sig, men i sista stund innan skilsmässan gick igenom ångrade de sig.

– Då hade han gömt sprit och var full. Då kom morsan på honom och han blev så besviken på sig själv så han åkte iväg och hängde sig.

Dregen var bara 11 år när det hände. Trots att det har gått 33 år sedan dess, är han fortfarande övertygad om att tiden inte läker alla sår.

– Speciellt nu när jag har blivit far själv så finns det inte en enda dag då jag inte tänker på min pappa. Livet är hårt för alla. Någon gång kommer det vara det.

Dregen tänker på sin pappa varje dag. Bild: SVT

Dregen tänker på sin pappa varje dag. Bild: SVT

Hyllar musiken

Men han ser också hur hans pappas död har gjort honom till en bättre musiker. Det gjorde att han orkade repa de där sista timmarna, när hans kompisar gjorde andra saker.

– Jag blev såhär, att nu jävlar ska jag visa vad jag kan. Det hade aldrig hänt om jag inte hade gått i genom det där med min pappa, säger Dregen.

Jill Johnson och Dregen uppträder med låten ”Oxycontin blues” av Steve Earle. Bild: SVT

När Dregen lämnar Jills veranda är han full av intryck.

– Det bästa jag tar med mig härifrån är ju mötena, som har berört mig så mycket. Jeff som har kommit ut på andra sidan. Jag kommer hem, på riktigt, lite visare om saker och ting. Det är livsfarligt med musik – och helt underbart också.

”Jills veranda” sänds på onsdagar i SVT1 kl 21.00.

Text: Cecilia Ahle

Läs också:

Mia Skäringer om mötet i Jills veranda: Blev väldigt berörd

Jill Johnson är tillbaka: I sorgen föddes en ny skaparkraft!

Programledaren Karin Magnusson: Pappa tog livet av sig när jag var 4 år


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…