Annons

Annons

Efter kritiken: En halv miljard extra till förlossningsvården

Brist på personal och nedläggningar. Den svenska förlossningsvården är hårt kritiserad. Nu skjuter staten till 500 miljoner kronor i sin vårbudget.

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att lägga 500 miljoner kronor extra på förlossningsvården i vårbudgeten.

– Jag tycker att det är väldigt goda nyheter. Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt till Sveriges Radio.

Annons

Bild: IBL Bildbyrå

Pengarna ska framför allt gå till personal – att ha bra arbetsvillkor så att bra personal jobbar kvar samt se till att det kan finnas tillräcklig bemanning under sommarmånaderna, samt i vissa landsting undvika dåliga nedskärningar.

Gilla Året Runt på Facebook

Svensk förlossningsvård har fått kritik från flera håll på senare tid. Ett exempel är nedläggningen av BB i Sollefteå i januari i år, där demonstranter fortfarande står inne på stadens sjukhus för att visa sitt missnöje.

Skarp kritik mot vården

Och även om förlossningsvården, i vanliga fall, är landstingens ansvar väljer nu staten att gå in med extra pengar.

– Det är så uppenbart att man har problem i förlossningsvården. I storstäderna handlar det om kapacitetsbrist, många har svårt att rekrytera och behålla personal och i andra delar av Sverige lägger man ned fungerande förlossningsvård, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt (V). Bild: IBL Bildbyrå

Vänsterpartiet skulle helst se att tillskottet blev permanent, men några sådana planer finns inte i dagsläget.

Under onsdagen kommer sjukvårdsminister Gabriel Wikström också att ha möte med representanter från sju landsting för att höra vad de gör för att stilla oron hos blivande föräldrar.

Källa: Sveriges Radio

Text: Mikaela Alex
Foto: Thinkstock

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…