Annons

Annons

Stina Wollter: Det gör att barn mobbar varandra

Stina Wollter kämpar hårt mot den utpräglade kroppshetsen som finns i samhället. I Gomorron Sverige uppmanar hon alla att börja acceptera sig och själva och sina kroppar. "Börja med att ställa dig frågan om du vill gå till sängs med en fiende varje kväll."

Konstnären och kroppspositivisten Stina Wollter har blivit oerhört populär i sociala medier tack vare sina ohämmade och härliga filmer och bilder där hon har bestämt sig för att endast vara sig själv. I tisdags var hon sommargäst i Gomorron Sverige i SVT.

Ett inlägg delat av Stina Wollter (@stinawollter) Jun 21, 2017 kl. 4:25 PDT

Annons

I programmet säger Stina Wollter att Instagrammandet är lika mycket för sig själv, som alla hon tror kan må bra av det. Hon berättar om mejl från 11-åringa flickor som skriver att de vill dö för att deras lår möts eller för att deras mage rör sig.

– Den stora sorgen i dag är ju att dömandet, kategoriserande och hur vi ser på varandra utifrån utseende gör att barn mobbar varandra, föräldrar mobbar barn. På grund av att bildflödet är så mycket rikare, tempot gör att folk säger: ”Du är ful, du är äcklig, du är gammal – tillvaron har blivit Tinder på något sätt”, säger hon i SVT.

Stina Wollter har också sett, på nära håll, hur kroppshetsen kan bryta ner folk. Hennes syster fick anorexia när Stina var 10 år gammal.

”Vi är inte skapta för att hata på varandra”

Hon upplever att många är rädda för att gå emot normen av rädsla för att bli utfrysta. I stället, tror hon, människor behöver inse att allt handlar om sociala konstruktioner som går att förändra.

– Vi är inte skapta för att hata på varandra för att armen dallrar eller något sånt, det är en konstruktion. Om du vill bota dig själv och dina barn så ska du snacka om att det är hittepå. Det är någon som tjänar jättemycket pengar på att du tycker att du är äcklig och måste göras om. Vi måste bli mycket mer medvetna om hur vi talar inför våra barn, till exempel, säger hon i SVT.

Stina Wollter uppmanar också alla som inte tycker om sin kropp att försöka lägga ner stridsyxan.

– Börja med att ställa dig frågan om du vill gå till sängs med en fiende varje kväll. Är den du? Ska du verkligen, det här korta livet, kriga mot dig själv? Ett krig som inte ens är ditt. För inte det kriget! säger hon till SVT.

Här kan du se hela intervjun med Stina Wollter!

Text: Joel Linde/Femina

Läs också:

6 ögonblick vi minns från Stina Wollters tid i Let’s Dance

7 saker vi älskar med Stina Wollter

 

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…