Annons

Annons

Stina Wollters känslosamma inlägg om systern

Under skärtorsdagens omgång av "Let's dance" dansar konstnären Stina Wollter för sin döda syster Ylva. "Vid hennes kista lovade jag att leva, älska, dansa, äta, erövra resten av min tid för henne också", skriver Stina Wollter i ett känslosamt inlägg på Instagram.

Förra veckans avsnitt av Let’s dance ställdes in efter terrordådet i Stockholm.

Förra fredagens tema dansas därför på skärtorsdagen. Den här gången ska deltagarna tillägna någon sin dans.

Stina Wollter har valt sin syster, Ylva Wollter, som dog i anorexi bara 30 år gammal. På Instagram skriver Stina Wollter ett känslosamt inlägg om sin storasyster:

Annons

”Kvällens dans är den viktigaste för mig. Ylva, älskade storasyster, du är i mina lungor, i köttet som tar plats, jublet i mina steg, armarna som öppnar sig, skrattet och oförsiktigheten. Jag går ut mitt på golvet och sen kör jag så det skallrar ända tills du känner det”.

Gilla Året Runt på Facebook

Stina Wollter och danspartnern Tobias Bader. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Berättar om löftet vid kistan

På Instagram skriver Stina Wollter att hennes halvsyster Lina Wollter kommer att finnas i publiken under fredagskvällen. Hon berättar också varför hon valde just Ylva när deltagarna fick uppdraget att tillägna dansen någon.

”Vid hennes kista lovade jag att leva, älska, dansa, äta, erövra resten av min tid för henne också. Det löftet är det som gav mig modet att säga ja till @tv4letsdance”.

Kvällens dans är den viktigaste för mig. Ylva, älskade storasyster min, du är i mina lungor, i köttet som tar plats, jublet i mina steg, armarna som öppnar sig, skrattet och oförsiktigheten. Jag går ut mitt på golvet och sen kör jag så det skallrar ända tills du känner det. Ikväll ska vi tillägna någon vår dans. Jag valde Ylva. Det fanns inget alternativ. Hon är min klangbotten i livet. Hon var min idol när jag var liten. Vid hennes kista lovade jag att leva, älska, dansa, äta stora tuggor och erövra resten av min tid på jorden för henne också. Det löftet är det som gav mig modet att säga ja till @tv4letsdance Anorexian lyckades aldrig kväsa Ylvas starka vidunderliga väsen. Det var kroppen som inte orkade längre. Min kropp orkar.

A post shared by Stina Wollter (@stinawollter) on

Gick bort för tjugo år sedan

I flera intervjuer har Stina Wollters pappa, skådespelaren Sven Wollter, öppenhjärtigt berättat om dottern Ylvas sjukdom och bortgång. Hon drabbades av sjukdomen redan i 13-årsåldern. 1992, några dagar innan hennes 30-årsdag, orkade inte kroppen längre och Ylva gick bort efter många års kamp mot ätstörningarna i kombination med diabetes.

– Den gav upp på en gång. Det var som att vrida om en kontakt. Hon var som en fågel som lyfte, sa en sköterska, har Sven Wollter tidigare berättat för Kvällsposten.

Stina Wollter föddes två år efter sin storasyster. I en intervju med Dagens nyheter förra året, berättade hon om hur det var att växa upp i skuggan av sjukdomen.

– Min stackars mamma var på ett sätt också anorektisk. Vi förstod tidigt att hull var äckligt, och att förknippa mat med skam. Men det var Ylva som skulle dö av det. Hon var min närmsta, och jag var konstant beredd. Jag kunde vakna på natten av att hon hade kramper eller hjärtstillestånd och jag har fortfarande det påslaget.

Gick på scenskolan

I samma intervju berättar Stina Wollter om storasysterns dröm att bli skådespelare. Hon gick i samma klass som Lena Endre och Gunilla Röör på scenskolan.

– Jag är glad att de finns, som en referenspunkt. Jag tänker ofta på henne och den ålder hon skulle haft nu; vilken sorts skådis hade hon blivit? Hade hon också varit en av de där sköna donnorna? Om man ska söka ett svar till min myckenhet ligger det nog i Ylvas enorma begåvning som inte fick blomma. När hon dog kände jag mig som bärare av två liv, säger hon till Dagens nyheter.

Mötts av stort stöd

På Instagram har Stina Wollter fått mängder av kommentarer från sina följare.

”Du kommer att sväva över golvet tillsammans med din älskade syster i en dans ingen sett maken till, en himmelsk dans på jorden”, skriver en av dem.

”Nu kommer det tårar, vilken vacker människa du är Stina, du är mer än fantastisk, tack för att du gör världen ljusare ”, skriver en annan.

Inför skärtorsdagens dans har Stina Wollter lagt upp ännu ett inlägg där hon nämner Ylva:

”Let’s dance” sänds fredagar klockan 20.00 i TV4.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

7 saker vi älskar med Stina Wollter


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…