Annons

Annons

Stor valpguide: Så väljer du rätt ras!

Funderar du på att skaffa hund? Grattis, då får du en fantastisk vän! Men det är mycket att tänka på inför köpet. Här ger vi dig en 
komplett valpguide!

Stor valpguide

Vi hjälper dig att välja den ras som passar dig bäst!

Gillar du soffmys, stadspromenader eller friluftsliv? Utgå från dina intressen när du väljer vovve så kommer ni båda att trivas maximalt med varandra. Här hjälper vi dig att hitta rätt!

Vilken typ är du?

1. Pigga pensionären

Annons

Du är en aktiv och positiv människa som gärna tar en tur med cykeln eller båten, reser och går på restaurang. Du gillar att umgås och trivs bäst i sällskap med vänner och familj.
En cool och vänlig hund som tycker om att vara med där det händer passar dig. Den ska givetvis gilla andra människor och djur, vara robust och inte större än att den lätt får plats i bilen, båten och på tåget.

Lämpliga raser:

Cockerpoo – en blandning mellan cocker spaniel och pudel som generellt är sällskaplig, snäll och flexibel. Uppskattar aktivitet och har lätt för att lära. Vill gärna ha mycket motion.
Griffon belge – liten och spänstig hund med ett piggt sinnelag. Vänskaplig och nyfiken på allt och alla. Extremt lättskött päls.
Cavalier king charles spaniel – följsam, charmerande och sportig hund som trivs både med en aktiv pensionär och i en barnfamilj. Har dock en del hälsoproblem.
Bichon havanais och bichon frisé – lätt- och snabblärda hundar med ett charmerande sätt. Vill gärna vara matte och husse till lags och älskar att få vara med. Har mycket ork och energi. Är bra förstagångshundar.
Golden retriever – En något större trevlig och aktiv hund. En mycket bra sällskapshund om den får ordentligt med motion och mentala utmaningar.

2. Stadspinglan

Du föredrar trottoarer framför leriga stigar, och tycker att kryddodling i låda på balkongen medför alldeles lagom mycket trädgårdsarbete.
En hund som inte tokskäller så fort det låter i trapphuset passar dig. Det är en fördel om den klarar att gå fint på stan och inte har problem med kollektiva färdmedel.

Lämpliga raser:

Japanese chin – rar och lekfull sällskapshund som är följsam av naturen. Vill ha en mjuk och positiv ägare. Inte speciellt skällig. Har vissa kattlika beteenden, använder till exempel tassarna mycket för att fånga föremål.
Shih tzu – en pälsfager, flexibel och positiv liten hund som älskar att vara nära matte eller husse. Går ofta bra ihop med andra hundar och är lätt att ha med på det mesta.
Bostonterrier – gosig och kelen inomhus men pigg och aktiv ute. Tränar gärna vardagslydnad, trick och cirkuskonster. En bostonterrier gillar att lära sig nya saker.

3. Soffmysaren

Att läsa en härlig roman eller kanske se på favoritserien på tv är något av det bästa du vet. Du nöjer dig med lugna promenader och vill ha en kramgo hund som gärna tillbringar en eftermiddag nerbäddad i sängen med dig.

Lämpliga raser:

Mops – kärleksfull och humoristisk liten hund som gillar uppmärksamhet. Älskar att mysa i soffan, men lär sig också gärna ett trick eller två.
Fransk bulldogg – massor av charm och personlighet bjuder den här rasen på. En lojal och godmodig kompis som mer än gärna ligger och snusar i din säng, men som inte heller tackar nej till en skön promenad.
Bullterrier – envis, snäll och skojfrisk. Bra på att hitta på fantasifulla bus som kan reta gallfeber på ägaren. Ligger gärna och snarkar under din madrass och sover hellre på än intill dig. En bulle vaktar inte utan släpper glatt in vem som helst.

4. Skogsmullen

Du älskar att ströva omkring 
i skog och mark, men har inte bråttom. Du stannar gärna till och slår dig ner på en stubbe för att insupa skogens ljud och dofter. 
I korgen har du packat svampkniv, bärplockare och ståltermos med kaffe.
Din hund behöver vara fysiskt stark och uthållig. Det underlättar om jaktinstinkten inte är alltför utpräglad eftersom du gärna vill kunna ha den lös.

Lämpliga raser:

Lagotto romagnolo – den här hunden kan vara guld värd om du gillar att plocka svamp. Lagotton har en fantastisk nos och är därtill följsam, lättlärd och smidig. Jaktlusten brukar inte vara så stor.
Eurasier – en lugn och trygg kompis som håller stenkoll på sina familjemedlemmar. Medelstor och robust, ingen utpräglad jaktlust. Fäller periodvis mycket.
Isländsk fårhund – en vallande spets, stark och vädertålig, som behöver mycket motion och hjärngympa. Passar bra som sällskap i en aktiv familj.
Kromfohrländer – ursprungligen en korsning mellan två jakthundsraser, men är trots det ointresserad av jakt. Pälsen är sträv och lättskött, vilket kan vara ett plus om ni är mycket ute i naturen. Är aktiv och signalkänslig.

Text: Irmi Persson
Foto: Shutterstock


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…