Annons

Annons

Strokedrabbade har andra bakterier i tarmen

Tarmflorans betydelse vid olika sjukdomstillstånd har fått allt mer uppmärksamhet under senare år – även när det gäller risken att utveckla hjärt- kärlsjukdom och stroke.

magsjuka

Så får du magen i trim efter magsjuka.

Vid Wallenbergalaboratoriet, Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har ett forskarlag nyligen avslutat en studie där man jämfört tarmfloran hos 15 strokepatienter med 15 friska personer.
Det visade sig att strokedrabbade hade en annan sammansättning av tarmfloran än de friska personerna. De hade en högre produktion av inflammatoriska molekyler medan de friska producerade fler antioxidanta molekyler.

Annons

Nu kommer ytterligare en studie med 50 strokepatienter och 50 kontroller att inledas och syftet med studien är att se om förändringar i tarmfloran skett före eller efter stroken.
Om tarmfloran förändrats före stroken kan det innebära en möjlighet att utveckla en metod för att avgöra vem som kan drabbas och kanske även behandla personer i riskzonen genom att ge dem så kallade goda bakterier eller probiotika.

Det är inte bara kopplingen mellan tarmfloran och stroke som undersöks av den multiprofessionella forskargruppen på Wallenbergalaboratoriet. Diabetes, barnfetma och överviktskirurgi liksom olika födoämnens påverkan av tarmfloran är andra inriktningar.

Av Anna Horn Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ: Jag är så tacksam att jag överlevde stroken

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…