Annons

Annons

”Stubbe” i skogen visade sig vara gigantisk Karl-Johan

Helen Osbjer, 47 tog en promenad i skogen och hade svampkorgen med sig ifall turen var framme. Och dagens största fynd skulle visa sig vara större än korgen: "Helt makalöst", säger Helen Osbjer om den mäktiga soppen.

Helen Osbjers fynd från skogspromenaden. Bild: Privat

 

Helen Osbjer och hennes man bor i skånska Klippan. I helgen var makarna ute på en skogspromenad och eftersom de gillar svamp hade de korgen med sig.

– Det har ju varit ett otroligt svampår i år, säger Helen Osbjer som fick full utdelning under promenaden.

Annons

När hon tittade in bland träden från skogsvägen fick hon syn på vad hon uppfattade som en stubbe. ”Stubben” fångade i alla fall Helens uppmärksamhet och makarna beslöt sig för att ta en närmare titt.

– Det visade sig vara en enorm Karl-Johansvamp. Helt makalöst, säger Helen Osbjer.

I vanliga fall brukar svampar av den storleken vara hårt angripna men den här såg fast och hård ut.

Åtminstone på utsidan.

”Stubben” blev lajkraket

Vid en närmare besiktning visade sig svampen vara så pass larvangripen inuti att den inte lämpade sig för föda. Men fyndet var i alla fall så spektakulärt att paret beslöt sig för att föreviga ”stubben” och lägga upp bilden i facebookgruppen Trädgårdsskafferiet.

Och svampen blev en så kallad ”lajkraket”.

–Den har fått 1500 likes och det fortsätter att fyllas på, säger Helen Osbjer.

Även om ”stubben” inte lämpade sig för stuvning så fann paret tillräckligt med svamp för att kunna fylla korgen under promenaden.

Trakten är rikt välsignad med både Karl-Johan, trattkantareller och andra goda svampar.

– Det börjar bli fullt i frysen nu.

Men exakt var i trakten svampen växer behåller Helen för sig själv.

– Det är hemligt.

SVAMPPLOCKNING

Bra svampår

Svampkonsulenten i syd, Dicte Helmersson är inte helt förvånad över fyndet. Megavarianter av Karl-Johan har påträffats förr och de brukar, som exemplaret i Klippan, vara angripna inuti.

– De är oftast inte ätbara.

Klart är i alla fall att det finns en hel del svamp i markerna. Åtminstone i syd där det till exempel syntes Karl-Johan redan i juli.

Förutsättningarna är en blandning av regn och värme. Fast frågan om hur mycket det ska vara av varje för att få ett perfekt svampår är lite oklart.

– Jag har ställt den frågan till en mykologiprofessor och inte fått något svar, säger Dicte Helmersson som uppmanar alla att ge sig ut i skogen att leta.

Man kanske inte hittar världens största sopp men oavsett vilket kommer man ut i naturen. Och trattkantareller går till exempel att hitta ända in i december.

– Det är det som är det bästa.

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Svampexpertens bästa svampguide!

Sveriges matsvampar

Följ med experten Agneta ut i svampskogen!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…