Annons

Annons

Studie: Avokado kan hindra hjärnan från att åldras

Avokado är inte bara bra för huden, håret och hjärtat – en ny studie kopplar även ihop den med bättre hjärnhälsa.

Den populära och trendiga avokadon innehåller mängder av nyttoämnen. Nu finns det ytterligare bevisade hälsoeffekter att förtära den – oavsett om det är på smörgåsen, i en dessert, som guacamole eller direkt ur skalet.

Annons

Avokadon innehåller nyttiga fetter, fibrer och vitaminer som kan sänka kolesterolet, skydda vår syn, vårt hjärta och dessutom gör underverk för allt från håret till hur kroppen tar upp näringsämnen från kosten.

Gilla Året Runt på Facebook

Nu har forskarna hittat ytterligare en anledning.

I en studie utförd på University of Illinois, och publicerad i tidskriften ”Frontiers in aging neuroscience”, fann forskarna ett samband mellan näringsämnet färgämnet lutein – som finns i avokado – och förbättrad hjärnhälsa. Luetin finns även i ägg, grönkål, spenat och andra grönbladiga grönsaker.

Nedgång börjar i 30-årsåldern

Lutein har visat sig ha antiinflammatoriska effekter för vår hjärna, vilket påverkar vår kognitiva förmåga på ett positivt sätt. Den kognitiva förmågan är vår psykiska funktion som avgör hur bra vi minns saker, kan ta till oss av saker, återge och bearbeta information, lösa problem och ”multitaska”. Med ökad ålder försämras förmågan – i vissa fall börjar nedgången redan i 30-årsåldern.

Forskarna menar därför att det är klokt att konsumera luteinrik kost redan innan försämringen sätter igång.

Smoothie gjord på grönkål. Bild: Shutterstock/IBL

Fler hälsofördelar med lutein

Men färgämnet lutein har visat sig ha fler fördelar.

Forskare vid Linköpings universitet har visat att ämnet minskar risken för återkommande hjärtinfarkter. Men även fullt friska personer kan dra fördelar.

– Ser man på befolkningsstudier och människor som är lite yngre så visar det sig att hos de som har höga luteinnivåer i blodet är deras kärlväggar inte så förtjockade som hos andra. Så det gäller att börja få i sig lutein så tidigt som möjligt, säger forskaren Lena Jonasson till SVT.

Källa: Spectator Health
Text: Mikaela Råberg
Bild: IBL

Läs också:

7 anledningar – därför ska du äta mer grönkål

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…