Annons

Annons

Studie: Därför är det bra för hälsan att vara kort

Personer som är kortare än genomsnittet kan skatta sig lyckliga. Forskning visar nämligen att korta personer har stora hälsofördelar.

Har du inte välsignats med långa ben? Det ska du vara tacksam över! En ny svensk studie från Lunds universitet och Malmö universitetssjukhus visar nämligen att korta personer löper lägre risk att drabbas av farliga blodproppar som kan leda till stroke. Blodpropparna startar ofta i benen och vandrar till lungorna.

Annons

Anledningen tros vara att långa personer har längre ben och därmed längre blodkärl, vilket gör att det finns en större yta där problem kan uppstå, menar forskaren Bengt Zöller. I blodkärlen hos personer med långa ben uppstår också ett högre gravitationstryck, vilket kan få blodet att flyta långsammare.

– När flödet är för långsamt kan man drabbas av blodpropp, säger Bengt Zöller, enligt Svt.se.

För kvinnor över 60 år som är 155 centimeter långa är risken att drabbas av blodproppar 3 procent. Kvinnor på över 185 centimeter har en dubbelt så hög risk: 6 procent.

Tidigare studier har visat ytterligare hälsofördelar med att vara kort. Bland annat löper korta kvinnor lägre risk att drabbas av cancer och utvecklar mer sällan luftvägssjukdomar och hjärtproblem. Ett flertal forskningsrapporter har också visar att korta människor tenderar att leva längre.

I Japan, landet med högst livslängd i världen, är medellängden för kvinnor 158 cm – och studier har visat att de japaner som levt till sin 100-årsdag är i genomsnitt 10 centimeter kortare än de som endast fått uppleva sin 75-årsdag.

Text: Malin Karlberg
Foto: Shutterstock

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Källor: CBS Newssvt.se, Slate.com

Artikeln publicerades först på Femina.

Läs också:

Studie: Mjölkdrickande kan förkorta livet

5 oskyldiga vanor som kan förkorta ditt liv

Forskare: Stor rumpa och fylliga lår är bra för hälsan

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…