Annons

Annons

Studie: Skräddarsydd styrketräning kan hjälpa vid fibromyalgi

Många som är drabbade av fibromyalgi får leva med livslånga smärtor. Nu visar ny svensk forskning att skräddarsydd styrketräning kan hjälpa vissa att må bättre.

Äldre kvinna med fibromyalgi som tar sig för nacken.

Bild: Shutterstock/IBL

Fibromyalgi innebär en ökad smärtkänslighet. Ofta upplever drabbade smärta i mjukdelar, men också onormal trötthet och magproblem.

Sjukdomen debuterar ofta i unga år eller i medelålder. Kvinnor drabbas också i betydligt högre utsträckning än män. Ungefär nio av tio med fibromyalgi är just kvinnor.

Annons

I nuläget finns inget botemedel, däremot finns det sätt att lindra symptomen.

Nu har en ny studie vid Sahlgrenska akademin tittat på hur individanpassad styrketräning kan hjälpa kvinnor med fibromyalgi.

Läs också: Tina, 51: Min fibromyalgi försvann med megine-metoden!

Mådde bättre av styrketräning

Forskarna har studerat 130 kvinnor i åldern 20-65 år med fibromyalgi. Ungefär hälften, 67 kvinnor, fick genomgå ett program med personcentrerad progressiv styrketräning under ledning av fysioterapeut. Resterande, 63 kvinnor, utgjorde en kontrollgrupp som genomgick en mer traditionell behandling med avspänningsövningar. Samtliga deltagare fick möjlighet att gå på aktiviteterna två gånger i veckan under femton veckors tid.

– Det har länge sagts att kvinnor med fibromyalgi bara får mer ont av styrketräning, att det inte fungerar, men det gör det faktiskt, säger Anette Larsson, disputerad i fysioterapi och verksam fysioterapeut på Närhälsan i Herrljunga, i ett pressmeddelande från Sahlgrenska.

Kvinnorna som fick börja styrketräning fick börja med väldigt låg belastning, runt 40 procent av sitt max. Efter ett par veckor ökade sedan belastningen till 60 procent av sitt max. Mer än hälften kunde sedan öka ytterligare till runt 80 procent av sin maxbelastning.

– På gruppnivå var förbättringarna signifikanta för i princip allt vi mätte. Kvinnorna mådde bättre, fick mer muskelstyrka, mindre smärtor, bättre smärtacceptans, bättre hälsorelaterad livskvalitet och mindre aktivitetsbegränsningar. Sedan var det några som inte klarade träningen och blev sämre, vilket också är en viktig del av resultatet, säger Anette Larsson.

Kvinna med hantlar i gymmiljö.

Bild: Shutterstock/IBL

Enligt Anette Larsson valde fem kvinnor att avsluta träningen eftersom de fick en ökad smärta.

Även i kontrollgruppen skedde vissa förbättringar, men inte i samma utsträckning som styrketräningsgruppen. Anette Larsson tror att framgången framförallt ligger i att varje kvinna fick individuellt utformad träning och handledning.

– En intervjustudie vi gjorde visar tydligt att kvinnorna behöver stöd för att kunna välja rätt övningar och rätt belastning, och att de även får hjälp när det gör mer ont. Det krävs helt enkelt stöttning av någon som kan deras sjukdom, och gärna en fysioterapeut, säger hon.

Läs också: Forskarna tror sig ha hittat orsaken till fibromyalgi

Symtom på fibromyalgi

Den som drabbats av fibromyalgi upplever att de har ont i kroppen under en lång period.

Många känner att deras smärttröskel sänkts vilket gör att de får ont av sådant som inte gör ont hos friska.

Personer med fibromyalgi upplever också ofta att de har stela muskler och domningar.

För att det ska bedömas som fibromyalgi ska smärtan finnas både inom övre och nedre delen av kroppen och både på vänster och höger sida. Det är dock vanligt att vissa kroppsdelar gör mer ont än andra.

Vissa drabbas av ledvärk, men vanligast är smärta i nacke, axlar och i nedre delen av ryggen.

Källa: 1177.se

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…