Annons

Annons

Studie: Stress kan göra dig gråhårig – på riktigt

Ibland känns det som att stress och press ger oss gråa hår. Nu kan forskarna ha hittat ett faktiskt samband mellan virusinfektioner och att bli gråhårig.

kvinna drar sig i håret

Att det skulle ligga nån sanning i uttrycket ”det gör mig gråhårig” har väl ingen trott. Men faktum är att det kan finnas en uns av sanning i att upprördheten kan leda till gråa hår i förtid.

Forskare har hittat ett samband mellan genen som styr vår hårfärg och immunförsvaret. Det konstaterar forskarna efter att ha gjort en studie på möss. Resultatet publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften ”PLOS Biology”.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Vår hårfärg styrs av pigmentceller. När vi blir äldre är pigmentcellerna bland de första som minskar i antal.

Både bland möss och människor bär vissa på genetiska anlag för att bli gråhåriga snabbare.

Stress kan påverka gråhårighet

När forskarna försökte motverka mössens benägenhet att bli gråhåriga kunde de se att genen även spelar en roll i vårt immunförsvar. Genom att utsätta mössen för en virusinfektion kunde de se att immunförsvaret började attackera pigmentcellerna vilket gjorde mössen gråhåriga snabbare.

– Det är väldigt intressant att de pekar på möjligheten att till exempel en virusinfektion och kanske också stress som ju i vissa fall påverkar immunförsvaret, skulle kunna påskynda utvecklingen av gråhårighet, säger Leif Andersson, professor i funktionsgenomik vid Uppsala universitet, som tagit del av studien till SVT.

Gråhårig kvinna ligger i sängen och håller sig för huvudet.

Bild: Shutterstock/IBL

Eftersom studien är gjord på möss är forskarna försiktiga med att dra några mer långtgående slutsatser när det kommer till människor.

– I vilket fall som helst skulle vi förstås vilja se om den här mekanismen skulle kunna förklara alla dessa anekdoter där folk har blivit gråhåriga i förtid, säger huvudförfattaren Melissa L. Harris vid University of Alabama i Birmingham till Reuters.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Smarta tips för dig med grått hår!

Expertens åtta bästa tips för en stressfri vardag

Vad kan jag äta för att stärka immunförsvaret?


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…