Annons

Annons

Studier: Därför är äldsta barnet ofta framgångsrikt

Syskonrapporter kommer titt som tätt. Vissa pekar på att det yngsta syskonet oftast är favoriten medan andra menar att storasyskon är mer socialt kompetenta. Oavsett vad, här är tre bevis för att äldsta barnet är mer försigkommet.

Alltid först en fördel, menar forskningen. Bild: Shutterstock/IBL

Syskonrapporter kommer titt som tätt. Vissa pekar på att det yngsta syskonet oftast är favoriten medan andra menar att storasyskon är mer socialt kompetenta. Oavsett vilket, här är tre orsaker till varför äldsta barnet verkar ha det mest förspänt, inte minst i arbetslivet.

Läs också: 17 saker alla som har syskon känner igen

1. Forskning tyder på att äldsta barnet har högre IQ i genomsnitt än sina yngre syskon. I en studie från 2007 gjord på 250 000 norska ungdomar hade förstfödda män en genomsnittlig IQ 2,3 poäng högre än sina yngre bröder.

Annons

2. Att bana väg för sina syskon betyder att äldsta barnen lär sig att ta ansvar tidigt i livet. Enligt Jeffrey Kluger, författare till boken The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us, brukar äldsta syskonet vara den i familjen som mest fokuserar på lojalitet och traditionell prestation. Som ett resultat ses de ofta som mer lydiga och ansvarsfulla.

Läs också: Studie: Yngsta syskonet är roligast i familjen

3. Inte bara är äldsta barnet ofta bättre i skolan, de kan också bli mer framgångsrika i sitt arbete. Enligt psykologen och professorn Ben Dattner från New York University är förstfödda mer prestationsinriktade och måna om att glädja sina föräldrar. Forskning tyder också på att de tenderar att dominera sina yngre syskon som en slags myndighetsfigur, vilket gör dem mer beredda att ta ledarroll inom sitt yrke.

Behöver du fler bevis? Läs detta!

Foto:IBL

Text: Johanna Lejon
Artikeln publicerades först på ELLE.

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…