Annons

Annons

Succé för Ingvar Oldsberg – i både jobb och kärlek

Ingvar Oldsberg, 70, mår toppen och är snart friskförklarad från sin cancer. Han gör succé som programledare för Bingolotto och kärleken blomstrar som aldrig förr. Nu vill han gifta sig med flickvännen Maria Sandeblad, 53.

ingvar oldsberg

När TV4-programmet ”Bingolotto” gick på knäna för några år sedan fick Ingvar Oldsberg ett telefonsamtal: ”Vi vill att du tar över som programledare och hjälper oss att förnya programmet!”

Det tog inte många sekunder för Ingvar att tacka ja. Sedan barnsben har idrotten legat honom varmt om hjärtat, precis som möten och samtal med andra människor.
– Dessutom såg jag en potential – att genom att utnyttja livesändningarnas möjligheter få mer liv och fart i allt.
– Jag hade aldrig gått med på att bara snurra hjul och öppna lådor. Det måste bli en mosaik av spel, underhållning och överraskningar. Därför önskade jag och fick också längre programtid, säger Ingvar.
– Det jag gillar mest med ”Bingolotto” är att det är helt vanliga människor som ringer in.
– Det är Elsa från Rättvik och Gustav från Falköping. Jordnära människor, och det tycker jag ju om. Det blir många härliga pratstunder.

Annons

Efter Ingvars intåg har lottköparna (en del av lottpriset går fortfarande till svenskt idrottsliv) och TV-tittarna återvänt.
”Bingolotto” har ökat med 25 procent under de senaste sändningssäsongerna. Folk gillar Ingvars recept med spännande gäster och artister och oväntade infall och upptåg.
– Det är ju jätteroligt! Men glädjen hos dem som vinner är naturligtvis ännu mer enastående.
– Om någon vinner en bil eller en miljon kronor, då blir jag ju själv hyperglad. Vinsterna går dessutom oftast till de som verkligen behöver det, säger Ingvar, som 70 år, men inte kan sluta arbeta.
– Vad skulle jag annars syssla med? Det jag håller på med är så kul och tillfredsställande att det inte finns någon anledning till att byta ut det.

ingvar oldsberg

Ingvar och Maria började som vänner

Året Runt träffar den omtyckta TV-profilen hemma i hans lägenhet i centrala Göteborg. Vid sin sida har han som alltid flickvännen Maria Sandeblad. Ingvar är lyckosam även i kärlek. De träffades första gången 2008 när Ingvar ägde herrgården Baldersnäs i Dalsland och behövde kunna erbjuda fler rum. Maria, som är jurist och äger och driver Apple Hotell i Göteborg, hade kontakter med företag som hyr ut mobila modulhus, inredda som hotellrum. Kärlek vid första ögonkastet? Nja, men i alla fall ömsesidig lockelse till varandra.
– Det blev så att vi träffades mer och mer och började resa en del tillsammans.
– Bland annat gick vi delar av Pilgrimsmarschen i Spanien. Då var även min son Staffan med, berättar Ingvar och utbyter blickar med Maria på ett sätt som bara förälskade gör.
– I början var det vänskap, men det fanns helt klart en dragningskraft mellan oss. Det var i alla fall enorm trivsel som sedan ledde till kärlek.

Ingvar föll för Maria eftersom han älskar hennes ”fantastiskt behagliga sätt”. Han uppskattar även hennes lätthet till både skratt och allvar, och att bildningen gör att de har diskussioner av olika karaktär.
– Sedan är det alltid trivsamt att vara nära en sådan skönhet, säger Ingvar och ler varmt där han sitter i sin vinröda favoritfåtölj i vardagsrummet.
– Ingvar har ett lättsamt sätt som jag tycker mycket om, säger Maria uppkrupen i ena soffhörnet.
– Vi har roligt ihop, otroligt roligt. Det gör att vi aldrig fastnar i någonting, vi tjatar och ältar aldrig.
– Precis, säger Ingvar. Ingenting hamnar i långbänk. Har vi olika uppfattning så ligger det inte kvar och stör i många sekunder.

Usel i köket men bra på resor

Nu har det till och med blivit tal om bröllop. Enligt vissa kändistidningar har de redan har gift sig.
– Så sent som i dag mötte jag en granne i hissen: ”Jag hörde att ni har gift er. Jag får gratulera!”, sa han.
– Mannens fru hade berättat det för honom, säger Ingvar och skrattar lika mycket som Maria.
Än så länge är Ingvar och Maria särbos. När de flyttar ihop lär det inte vara för hans matlagningskunskaper. Någon kock är han nämligen inte.
– Men han kan i alla fall steka falukorv och isterband som blir gott, säger Maria och då suckar Ingvar över sina bristande färdigheter i köket.
– Inget datum är bestämt, säger Ingvar. Och giftermålet i sig förändrar väl inte sådär alldeles mycket.
– Vi har det ju redan bra, så att säga, men det kan vara skönt att kunna känna en ännu tätare koppling.

Ingvar och Maria reser mycket. Bara under det senaste året har de varit i Australien, Thailand, Dublin, Krakow och Spanien.
– Vi ger oss i väg så ofta vi kan. Ju mer man bryter upp vardagen, desto långsammare går tiden, eftersom det kommer in så mycket annat roligt och intressant, säger Ingvar.

Cancern har drabbat familjen hårt

– När vi reser blir det både turism och ren avkoppling. I Dublin var vi runt och kollade så mycket som möjligt.
– Exempelvis går floden Liffey ner till Trinity College, där en massa Nobelpristagare har gått. Georg Bernard Shaw och hela det gänget.
Vetgirigheten har hängt med Ingvar sedan barnsben. Mamma Solveig var en baddare på att vilja veta och suga i sig ny kunskap. Hon var alltid noga med att förhöra Ingvar på skolläxorna.
– I dag är jag oerhört glad över att mamma lärde mig vikten av att kunna och veta. Jag insåg tidigt att utan en bra bakgrund har du ingen framtid.
– Och ju mer kunskap du har desto bättre förberedd är du inför morgondagen, säger Ingvar som även är aktuell med ”Sverigequizen” i TV4, ihop med radarpartnern Björn Hellberg.
– Att botanisera med Björn på olika ställen och ställa frågor är en ynnest. Vi har alltid kommit bra överens och känner vänskap och respekt för varandra.
– Dessutom är vi nyfikna och intresserade av så mycket. Vi är otroligt glada över att frågesportprogrammet har blivit så väl mottaget av tittarna.

För fem år sedan drabbades Ingvar av cancer vid ändtarmen. I dag är han i princip friskförklarad, det blir allt längre mellan efterkontrollerna.
Lika positivt är de tidigare besvären med hjärtflimmer, med blodförtunnande medicin fungerar hjärtat i dag helt normalt.
– Inte ens när det var som mest ovisst med cancern funderade jag så mycket på saken, säger Ingvar.
– Det var vansinnigt tragiskt när min fyra år yngre och enda bror Peter gick bort i cancer bara 40 år gammal.
– Själv har jag levt betydligt längre nu och jag har fantastiskt mycket roligt att titta tillbaka på. Då får man vara bra tacksam.

Text och foto Hasse Gänger 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…