Annons

Annons

Susannes miljövänliga grilltips: ”Tändvätska känns onödigt”

Grillkol, hushållspappet och lite matolja. Svårare än så behöver det inte vara att få fart på glöden. Nu sprider sig Susanne Maaninkas miljövänliga grilltips som en löpeld på nätet.

Fint väder och långa kvällar. Då sprider sig doften av grillat över hela Sverige.

– Nu när det är så fint väder så blir det ju någon gång i veckan, säger Susanne Maaninka, 29, som bor utanför Uppsala.

En del av doftupplevelsen med grillandet är tändvätskan innan kolen tänds. Men den biten har Susanne rationaliserat bort. Inte så mycket för doften som för innehållet i flaskan.

Annons

– Det handlar uteslutande om miljötänkande. Tändvätska är petroleumbaserat och det känns onödigt, säger Susanne som fick tips den alternativa tändningsformen av sin mamma.

Raps- och matolja räcker

Ett enkelt knep som innebär att man tar några ark hushållspapper med matolja på och lägger bland kolen. Sedan är det bara att tända på.

– Raps- och matolja verkar fungera, säger Susanne som testade det tre gånger med lyckat resultat innan hon la upp en post med tipset på Facebook.

Susannes klimatsmarta tips för grillen

Susannes inlägg har blivit flitigt delat. Numera använder hon bara matolja för att tända grillen.

Inlägget var tydligen uppskattat för posten har haft över 30 000 delningar på två veckor. Susanne har fått en del tips i retur på andra miljövänliga tändtips. Bland annat skorstenständare där man tänder kol eller briketter med hjälp av tidningspapper eller tändklossar.

– Det är det bästa tipset jag har fått. Men det verkar vara mer om man är många som ska grilla. För mig räcker det med matoljan, säger Susanne Maaninka.

Har du provat eltändare?

– Nej, men de drar ju el också. Energin måste ju komma någonstans ifrån. Man tänker ju inte på det med alla elprylar man har.

– Mitt tips handlar ju till 110 procent om miljöaspekten, att man ska utesluta material och medel som inte är nödvändiga.

Enligt kemikalieinspektionen finns det fler skäl att ta det försiktigt med tändvätskan. Anledningen är att flera hundra barn årligen får i sig tändvätska som innehåller farliga kemikalier och som kan orsaka andningsbesvär. Flaskorna har visserligen ”barnsäkra” korkar men vuxna bör ändå ha koll.

Läs också: Sant och falskt om grillning – 9 tips från proffsen

Lars Brodin Brandingenjör på Brandskyddsföreningen säger till Expressen att Susannes metod ”låter utmärkt”.

– Matolja är svårt att få eld på om man inte har en veke och det är det man får med hjälp av papperet. Ur brandsynpunkt är det här inte farligare än tändvätska så jag ser inget som helst problematiskt med det här, säger Lars Brodin till tidningen.

grilla

Många tänder grillen till nationaldagen. Här får du klimatsmarta tips på hur du kan tänka på miljön när du grillar.

Här är fyra tips för en grönare grillning

1. Ersätt tändvätskan

Tändvätska görs nästan uteslutande av fossila oljeprodukter. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Tänd grillen med tändpapper eller tändkuber istället.

2. Använd grillkol märkt med ”Bra Miljöval”

Icke-miljömärkt grillkol kommer ofta från ohållbar eller illegal skogsavverkning i länder med avskogningsproblem, enligt Naturskyddsföreningen. Kolen kan också innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Den ”Bra Miljöval”-märkta grillkolen innehåller inga farliga kemiska tillsatser och kolet kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur.

3. Kol bättre än gasol

Gasol är en fossil petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid. Det påverkar klimatet mer än grillkol när den förbränns.

4. Skippa engångsgrillen

Engångsgrillen innehåller paraffin, men ur miljösynpunkt är det aluminiumformen som är tveksam eftersom tillverkningen tar mycket energi och ger fossila utsläpp.

Källa: Naturskyddsföreningen

Text: Henrik Högström

Läs också:

Tre goda såser till grillat

Perfekt grillat kött: Här är temperaturerna du behöver känna till

5 goda tillbehör till grillat


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…