Annons

Annons

Svärfar respekterade inte kvinnor

Min svärfar var en riktig mansgris - tyvärr förstod han det aldrig själv.

DET HÄR HÄNDE MIG

I början såg jag upp till min svärfar, men det försämrades genom åren. Han behandlade svärmor illa, och jag insåg att han föraktade kvinnor.

Annons

När jag var 19 fick jag mitt första jobb på kontoret på ett sågverk. Där träffade jag Anders, vars pappa Harald ägde sågverket. Anders och jag gifte oss och när jag blev gravid tog Harald för givet att jag skulle sluta jobba och bli hemmafru. Han var dominant och van att bli åtlydd. Jag hade bara funnits i familjen några år och hade fortfarande väldigt svårt att säga emot honom. Jag fick ur mig något om att jag bara skulle vara mammaledig. Sedan skulle jag komma tillbaka. Han gav mig en blick som om jag sagt något korkat.

– Jaha. Ja, om du tror att det är det bästa för familjen så …

Jag ville att han skulle tycka bra om mig, men allt eftersom åren gick förstod jag att han inte respekterade kvinnor över huvud taget.

LÄS MER OM MANSGRISAR: Min man drev mig till otrohet

Det dröjde ganska länge innan jag insåg att han behandlade svärmor illa. Ytligt sett var han korrekt, därför tog det tid att se igenom hans fasad. Anders och jag fick tre barn. Sedan fyllde svärmor 50. Det blev stort kalas och till kaffet reste sig svärfar för att hålla tal. Han pratade kort om deras liv tillsammans och gratulerade henne å sina och barnens vägnar. Folk skålade och grattade. Det var först efteråt som jag insåg hur opersonligt talet hade varit. Hur han undvikit att säga något uppskattande. Han hade pratat om deras liv och hennes roll som hustru och mamma – men gav henne inte en enda riktig komplimang. Så hade det förmodligen varit under hela deras äktenskap. När vi firade högtider hos dem var det alltid hon som pyntat, städat och lagat mat. När vi andra berömde maten kunde han säga något i stil med: ”Det smakar lite som det vi blev bjudna på hos grannarna, men hon hade en intressant kryddning, vad var det nu igen?” På så vis lyckades han både ta udden av berömmet, och rikta fokus mot något annat.

LÄS MER OM MANSGRISAR: Jag hade ett förhållande med chefen

Anders var inte som sin pappa – trodde jag. Men med åren insåg jag att han tog mycket av det jag gjorde för givet. Jag började påpeka det, inte bara för vår skull utan främst för barnens. Jag ville inte att svärfars beteende skulle föras vidare till fler generationer. När Harald var 68 fick han flera mindre infarkter och tvingades gå i pension. Sönerna tog över på sågverket, men Harald la sig i allt, gav olika direktiv till barnen och gjorde det svårare för dem att göra sitt jobb. Han blev allt mer beroende av svärmors hjälp, men när vi föreslog att de skulle skaffa hemtjänst för att avlasta henne blev han arg. Det var nog tillräckligt jobbigt för honom att vara beroende av henne, men samtidigt verkade han tycka att det var hennes plikt att ta hand om honom. Och det var inget som förtjänade någon uppskattning, eller ens ett tack.

LÄS MER OM MANSGRISAR: Lennart blev sjuk av sin otrohetsaffär

Det är svårt att förstå att inte ens livets slutskede kan leda till en större insikt. Hur kan man bli servad med matlagning, tvätt och städning år ut och år in, utan att tycka att det är värt ett tack? När jag fick ett tillfälle att påpeka detta passade jag på. Det var på svärfars 69-årsdag. Förutom mina svärföräldrar och vi var det Anders två bröder och deras familjer. Jag gav svärmor en komplimang för det goda kaffebröd hon bakat. När svärfar i vanlig ordning började muttra om något annat körde jag över honom.

– Du har verkligen haft det bra under alla år med Stina, sa jag. Så himla duktig som hon är på allt som har med hemmet att göra. Och hur hon har tagit hand om dig det senaste året! Det är fantastiskt. Om någon förtjänar en eloge så är det hon!

Det blev tyst runt bordet under några ögonblick. Sedan instämde mina svägerskor i berömmet. Och svärmor, hon rodnade och log på ett sätt som jag aldrig glömmer. Hon såg lycklig ut. Anders var stressad och frustrerad efteråt. Men det jag sagt gav honom och bröderna något att tänka på. De hade alla sett hur deras mamma reagerat, och jag antar att de insåg att hon förtjänade det.

Svärfar dog i en tredje infarkt några månader senare. Vår relation till svärmor har bara blivit bättre sedan dess. Vi firar alla högtider ihop, och jag är noga med att alla tackar henne för allt hon gör för oss.

”Cecilia”

Foto: Shutterstock

FLER SANNA BERÄTTELSER OM MANSGRISAR:
Min man drev mig till otrohet
Jag hade ett förhållande med chefen
Lennart blev sjuk av sin otrohetsaffär

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…