Annons

Annons

Sven Melander hyllar vården: ”Har varit lysande”

Hyllad bondkomiker, stjärna på slottet och regissör. Nu ser Sven Melander fram emot att börja jobba igen efter cancerbehandlingen. “Sedan ska det vara klart hoppas jag,” säger Sven Melander.

Sven Melander skräder, som vanligt, inte orden i senaste inlägget på ”I huvudet på Sven Melander”

Sven Melander varvar upp igen efter cancerbehandlingen. I sommar är han en av ”Stjärnorna på slottet”. Bild: IBL

Sven Melander har hållit sig ständigt aktuell i svenskt nöjesliv. Först som skrivande journalist under kvällspressens guldår och sedan  i tv:s nöjesutbud. På senare tid har Sven Melander dessutom blivit en uppskattad profil med egen Facebook-sida och en Youtube-kanal där han levererar subjektiva sanningar.

Annons

– Som gammal journalist är det ett fascinerande genomslag med ett helt nytt medium. Det har varit omtumlande och roligt, med toppar och dalar och mycket reaktioner säger Sven Melander om uppsvinget ”på ålderns höst”.

Gilla Året Runt på Facebook

Det var också i den egna kanalen som Melander berättade att han drabbats av cancer tidigare i vår. Ett besked som han levererade på ett osentimentalt sätt.

Det handlade mest om att beskedet kom väldigt olämpligt eftersom han hade så mycket jobb inplanerat.

Sven Melander i den ikoniska rollen som ”Berra” i ”Sällskapsresan”

Sällskapsresan. Sven Melander och Roland Jansson. Nu belönas Sven Melander med Fridolf Rhudin-priset.

Så hur mår du nu? 

– Jo, för fan. Jag är inne på det absoluta slutet och har en behandling kvar. Sedan är det lite återhämtning och sedan ska det vara klart hoppas jag, säger Sven Melander.

Alla som har följt Melander genom åren vet att han är mycket intresserad av politik och samhällsfrågor. Nu har han fått egna erfarenheter av hur vården fungerar. Och patienten har inget att klaga på. Snarare tvärtom.

– Den är fullständigt lysande. Just nu benyttjar jag mig av ASIH som jag inte ens visste fanns över huvudtaget. Det står för Avancerad sjukvård i hemmet. Vården har varit ”top notch” på alla sätt och vis.

Även om sjukdomen påverkat schemat så är det fortfarande välfyllt. Efter återhämtningen har Sven Melander en rad uppdrag som väntar. Bland annat ska han åka upp till Munkfors i slutet av juli och ta emot 2018 års Fridolf Rhudinpris i samband med Bondkomikfestivalen. En hedersutmärkelse för en man som såg filmerna ”Styrman Karlssons flammor” och ”Pojkarna på Storholmen” på den svartvita tv:n som barn.

Skådespelaren Fridolf Rhudin (1895–1935) kanske inte regerar i det allmänna medvetandet men har en trogen beundrare i Sven Melander.

– Det var väldigt, väldigt glädjande. Fridolf Rhudin var ju en extremt begåvad man även om han dog väldigt ung. Han blev bara 40. Men det fanns en sådan oerhörd charm i allt han gjorde, säger pristagaren med påfallande stolthet.

Bland tidigare pristagare finns Hasse Alfredsson, Martin Ljung, Povel Ramel och Birgitta Andersson.

Teleborgs slott i Växjö.

Teleborgs slott i Växjö. Bild: IBL Bildbyrå

Stjärna på slottet: ”Blev smickrad”

Efter Munkfors väntar inspelningar på Teleborgs slott i Växjö där Sven Melander är en av årets ”Stjärnorna på Slottet” tillsammans med författaren Camilla Läckberg, skådespelaren Kajsa Ernst, regissören Alexander Karim och skådespelaren Lena Söderblom.

Hur gick det till?

– Jag var väl smickrad när de ringde och frågade. Jag sa ju att det vill jag gärna under förutsättning att det är ett gäng som jag tycker att det är intressant att utbyta tankar med. Och det tycker jag absolut att det är, säger Sven Melander.

– Tittar man på det gänget som ska vara med så är det människor som inte verkar ha något större problem att prata för sig. Det verkar vara människor som är intresserade av både sig själva och omvärlden.

En grej med gänget är att det är nya bekantskaper allihop. Det bäddar, menar Sven Melander, för en spännande dynamik.

– I det här fallet är det människor som jag bara sett och beundrat på avstånd så jag vet väldigt lite om dem. Det är väldigt intressant att det inte finns några kopplingar sedan innan.

Alla grupper har ju en tydligt rollfördelning. Vad är din roll i gruppen? Den påstridige sanningssägaren?

– Haha, jag har inte gjort några sådana analyser över huvudtaget. Jag tror det ger sig ganska snabbt. Det är väl en del som har massa intressanta saker att berätta om sitt liv och sin bakgrund. Och det kommer forma vissa dagar, andra dagar kanske blir mer odramatiska skulle jag förmoda.

Har du börjat spåna över fysiska aktiviteter på Sven Melanders dag? Styrkelyft, hockey?

– Med tanke på min sjukdom lär det bli lugnt. Möjligtvis mete.

Ser fram emot nästa val

Efter ”Stjärnorna på Slottet” fortsätter Sven Melander till nästa punkt i programmet och uppdraget som regissör för farsen ”The play that goes wrong” på Nöjesteatern i Malmö. Det fanns även planer på att göra en ”valskola” inför höstens val men den punkten kan komma att strykas.

– Det är nog väldigt tveksamt om jag hinner med det, eller om jag orkar, säger Sven Melander som gjorde intervjuer med alla partiledare i februari.

– Det är synd eftersom vi började så starkt men man kan ju inte styra över det. Det får bli nästa val istället. Man måste titta framåt.

Sven Melander intervjuar Jimmie Åkesson (SD)

”Tala till punkt med Sven Melander”. Sven Melander, journalist, intervjuade Jimmie Åkesson, politiker (SD) Sverige partiledare, på sin Facebook-sida. Bild: IBL

Text: Henrik Högström

Läs också:

11 citat som gör att vi älskar Sällskapsresan!

Sven Melander, 68: Att stå på scenen är roligare än någonsin

Lasse Åberg: ”jag är inte rädd för döden, jag är rädd för att mista livet”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…