Annons

Annons

Svenska forskare: Då är risken för hjärtinfarkt störst

Jordbävningar, VM-fotbollsmatcher och måndagar. Nu ser forskarna ett samband mellan dagar då många stressar och antalet hjärtinfarkter. "Kanske kan detta och andra fynd komma att ha betydelse för den framtida folkhälsan", säger forskaren John Wallert.

Hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige – både för kvinnor och män.

Varje år får runt 30 000 personer en hjärtinfarkt. Bild: Shutterstock/IBL

Nu tror sig svenska forskare ha hittat ett tydligt samband mellan stress och en ökad risk för hjärtinfarkt. Det framgår av en studie som nyligen publicerats i tidskriften American Heart Journal

Annons

Forskare vid Uppsala universitet och Umeå universitet har utgått från drygt 156 000 hjärtinfarkter som finns registrerade i det nationella kvalitetsregistret Swedeheart mellan 2006 och 2013.

Tidigare studier har pekat på att både jordbävningar och VM-fotbollsmatcher är tydliga utlösare av infarkt.

De svenska forskarna kunde se att antalet infarkter ökar under jul- och nyårshelgen, men minskar kraftigt under veckohelger och semestermånaden juli.

Måndagar är generellt en dag många känner stress inför. Bild: Shutterstock/IBL

Måndagar och morgnar är annars de tidpunkter när det sker allra flest hjärtinfarkter.

– Ett intressant delfynd var att i gruppen infarktpatienter som fortfarande jobbar var ökningen störst i antal hjärtinfarkter på just måndagar jämfört med sju andra grupper. Kanske kan detta och andra fynd komma att ha betydelse för den framtida folkhälsan, säger John Wallert, doktorand och psykolog vid U-CARE vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Stress en trolig faktor

Forskarna har även delat in patienterna i olika undergrupper som kvinnor, män, pensionärer, arbetande, första infarkter och återkommande infarkter.

– Efter vår studie är det nu troligare att stress förklarar en betydande del av dessa fluktuationer i antalet hjärtinfarkter. Det finns helt enkelt inte mycket kvar som kan tänkas förklara mönstret vi ser, säger John Wallert.

Bild: Shutterstock/IBL

Kanske kan en ökad medvetenhet kring ”riskdagar” vara en bra början.

– Att avskaffa arbetsveckan låter onödigt drastiskt. Merparten av hur vi i samhället har kommit överens om när vi vilar och arbetar passar fint med vår biologiskt nedärvda klocka. Men är samtidigt inte perfekt. Varför ska vi till exempel upp tidigt på just måndagar medan vi kan sova ut på söndagar? säger John Wallert.

Symptom för hjärtinfarkt hos kvinnor

Kvinnor har en tendens att söka vård för hjärtinfarkt senare än män eftersom de inte tar symptomen på tillräckligt stort allvar. Tyst infarkt är också vanligare hos kvinnor och svårare att upptäcka.

Här är några av de vanligaste symptomen:

  • Plötsliga smärtor i bröstet som strålar ut i armen och ryggen.
  • Andningssvårigheter, svettningar och illamående är vanliga symptom.
  • Ihållande extrem trötthet kan vara ett tecken.

Text: Helena Sjögren
Källa: Hjärt- och lungfonden

Läs också:

Tyst hjärtinfarkt är vanligare bland kvinnor

Berit, 72: Magsmärtan var en hjärtinfarkt

Så enkelt kan du skydda dig mot hjärtinfarkt!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…