Annons

Annons

Svenska mästerskapslåtar vi minns

Ingen stämning utan sång, och inget stort mästerskap utan en mästerskapslåt. Ända sedan 1950-talet, har landslag och artister gjort mer eller mindre minnesvärda mästerskapslåtar.

Titta också på lilla Amadeus som gjort en egen EM-låt tillsammans med sin pappa

1. Lennart ”Nacka” Skoglund – ”Vi hänger med” till VM 1958:
En skämtsam ”Nacka” Skoglund – som inte ens kan hålla sig för skratt i låten – går inte att motstå. Låten skrevs av Stikkan Andersson. Låten är egentligen inte en riktig mästerskapslåt då den först spelades in efter mästerskapet.

Annons

2. Georg Åby Ericson och fotbollslandslaget ”Vi är svenska fotbollsgrabbar” till VM 1974:
Sveriges slutade på femteplats i turneringen, vilket allmänt betraktades som en framgång, och melodin blev populär. Den låg på Svensktoppen sommaren 1974

3. Schytta – ”Vi gör så gott vi kan” till VM 1978:
Svenskar är inte kända för sitt övermod och väldiga självförtroende och namnet på fotbollslåten till VM 1978 beskriver väl den saken bäst. ”Vi gör så gott vi kan” sjöngs av VM truppen och Schytts. I öppningsmatchen lyckades de visserligen spela 1-1 mot Brasilien

4. GES – ”När vi gräver guld i USA” till VM 1994:
Låten som hela Sverige visslade till efter VM-bronset 1994. Med texten Vi gräver guld i USA skulle det svenska fotbollslandslaget hejjas fram till internationella framgångar. De talangfulla låtskrivarna Anders Glenmark, Niklas Strömstedt och Thomas Erikssons (Orup) lyckades liksom det svenska landslaget. Låten låg på svenska singellistan i 40 veckor och på svensktoppen i nio veckor. Låten har sedan dess en given plats i alla minnesprogram på TV.

5. E-type – ”Campione” till EM 2000:
EM 2000 blev ett rejält fiasko för landslaget. Campione är största låten av de alla försäljningsmässigt (men då var det också hela EM:s officiella låt år 2000).

6. Markoolio – ”In med bollen” till EM 2004:
Troligen den av låtarna som har varit mest framgångsrik på arenorna under landslagets matcher. Låten låg ett tag först på svenska singellistan och var även under tre veckor med på både trackslistan och svensktoppen.

Om ni inte har hört årets låt med Zara Larsson och dj:n David Guetta än så har ni chansen här. Kommer det bli en låt att minnas?

Av Sofia Gerholm

Titta också på lilla Amadeus som gjort en egen EM-låt tillsammans med sin pappa


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…