Annons

Annons

Svenska spels vd om mardrömmen – brutalt rånad under pistolhot

Vd:n på Svenska spel Lennart Käll, 58, kidnappades under pistolhot när han var på väg till jobbet. I Sommar i P1 berättar han nu om dramat den där vårmorgonen. "Jag kunde aldrig drömma om att bli överfallen av någon som spelat för mycket"

Lennart Käll berättar om det brutala rånet i sommar. Bild: IBL

Lennart Käll är en udda blomma i buketten av sommarpratare. Han är visserligen en framgångsrik företagsledare som vd för svenska spel men här talar han i egenskap av brottsoffer. Hans berättelse tar sin början en vårmorgon 2016 när han är på väg till jobbet i Stockholmstrakten tidigt på morgonen.

Annons

Vägen spärras av en bil som står i vägen och ur bilen kommer en man, troligen en hantverkare av något slag, i orange overall, bygghjälm och hörlurar. Lennart Käll berättar hur mannen går mot hans bil, tar fram en pistol och en liten hammare för att krossa glaset.

– Jag tänkte, vad är det här? En säkerhetsövning eller, säger Lennart Käll i programmet.

”Nu ska du få betala”

När glassplittret yr in i bilen fattar han att det inte är så. Under pistolhot tvingas Lennart Käll ner på bilens golv. Angriparen tilltalar honom med förnamn och snart går det upp för vd:n vad det handlar om.

– Nu ska du får betala det du gjort mot min pappa, mot min familj, säger mannen med pistolen.

Angriparen surrar hans händer hårt med vävtejp. Mannen vill ha 2,9 miljoner kronor. Lika mycket pengar som hans pappa förlorat på spelautomater under 30 år.

– Han säger att det har förstört hans liv, berättar Lennart Käll.

Två män döms

Under dramat tvingar angriparen till sig vdn:s bankkort med koder och hans telefon. Lennart Käll släpps bryskt av hemma. Men innan dess får han veta att han ska sätta in 2,9 miljoner kronor på kontot och att han under inga omständigheter ska kontakta polis.

Annars, säger angriparen, kommer vi tillbaka till dig och din familj.

Lennart Käll gör dock tvärtemot instruktionerna. Han spärrar korten och larmar polis. Ett dygn senare är flera misstänkta gärningsmän fast. Senare döms två män, 30 och 38 år, för bland annat rån, skriver Expressen.

Vd:n beskriver hur han var i chock efter händelsen men hur han ändå agerade rationellt. Han ringde till en verkstad för att få bilrutan fixad och meddelade jobbet att boka ett informationsmöte dagen efter. Händelsen har påverkat Lennart Käll i grunden på flera plan. Bland annat resonerar han om hur det är att vara brottsoffer i Sverige. Till exempel att få uppleva att människor som är dömda för våldsbrott får vara på fri fot i väntan på fängelseplats samtidigt som han och hans familj får leva under polisskydd.

Vaknar fortfarande kallsvettig

Lennart Käll kan fortfarande vakna kallsvettig om nätterna men säger att han vägrar låta den här händelsen göra hans liv sämre.

Han berättar också att flera personer på samma nivå i näringslivet varit i kontakt med honom efter händelsen och berättat att de varit med om liknande hot. Vissa som köpt sig fria och andra som numera går beväpnade.

Det är därför han väljer att berätta.

– Min hemska upplevelse kanske får någon mening för någon annan.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Marias mardröm i Afrika: ”Min man mördades av presidentens folk”

Här är ALLA årets sommarpratare 2017

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…