Annons

Annons

Sveriges första hjärtsviktscentrum öppnas

Runt 200 000 svenskar lever med hjärtsvikt i dag. Efter 70 års ålder drabbas en av tio. Nu har Sveriges första hjärtsviktscentrum öppnats där all kompetens samlas!

Sveriges första hjärtsviktscentrum öppnas

Många vet inte om att de har hjärtsvikt. De vänjer sig vid sämre ork och söker inte hjälp förrän sjukdomen har gått långt och symtomen blivit allvarliga. Men kunskaperna om hjärtsvikt ökar nu snabbt inom vården.

Annons

På Danderyds sjukhus strax norr om Stockholm har nu Sveriges första Hjärtsviktscentrum startats. Där finns all kompetens samlad för patienten – mottagning, dagvård, slutenvård och dessutom ett nära samarbete med hjärt-, njur- och diabetesmottagning.

– Vi såg ett behov av att ta hand om hjärtsviktspatienter på ett mer samlat sätt, där de blir sedda och känner sig trygga, säger Hans Persson, docent och en av de huvudansvariga på Hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus.

– Patienter med hjärtsvikt behöver ofta mycket vård. Som grupp blir de inlagda på sjukhus mer än någon annan patientgrupp. De svårast sjuka läggs in tre–fyra gånger per år eller mer.

Tidigare behövde de svårast sjuka återkommande hjärtsviktspatienterna söka vård via akutmottagningen. Sedan kunde de hamna på olika avdelningar på sjukhuset. Nu får de möjlighet att komma direkt till hjärtsviktscentrum, där deras sjukdomshistorik är känd, utan att först behöva vänta i flera timmar på akuten. Det ger stor trygghet och bättre kontinuitet i vården.

Skräddarsydd behandling vid hjärtsvikt

Till sviktmottagningen, som är en del av det nya centret, kommer patienter som remitterats från primärvården.

– Tanken är att vi i vårdkedjan ska göra rätt från början, hitta patienter med hjärtsvikt tidigare och kunna skräddarsy en bra behandling, säger Hans Persson.

I Stockholms läns landsting har sjukhusinläggningarna minskat med tio procent för patienter med hjärtsvikt, mycket på grund av det så kallade 4 D-projektet som avslutades i fjol. Inom ramen för projektet satsades bland annat stort på särskilda hjärtsviktssjuksköterskor, som patienterna regelbundet fick träffa för råd och uppföljning.

– Dessa sköterskor utgör en stor trygghet för patienten. De följer upp hur behandlingen fungerar, ger hälsoråd och hjälper till med vårdplaneringen. De fem utökade sviktmottagningarna i Stockholm, som startades i och med projektet, ska nu få fortsätta sin verksamhet.

Så ställs diagnosen vid hjärtsvikt

Förutom en vanlig undersökning med bland annat EKG används:
Hjärt-lungröntgen – visar om hjärtat är förstorat och om det finns vätska i lungorna.
Ultraljud – visar hur hjärtat ser ut inuti och hur det arbetar.

Nytt läkemedel mot hjärtsvikt

Nya läkemedlet Entresto är både kärlvidgande och motverkar de hormoner som bildas vid hjärtsvikt och som riskerar att förstora hjärtat och ge bindvävsbildning. Uppföljningen på Danderyd visar att cirka hälften av patienterna som behandlas med Entresto känner sig bättre.

En annan behandling som nu ökar är hjärtsviktspacemaker. Den kan opereras in vid svår hjärtsvikt för att förbättra och samordna pumpförmågan i hjärtats båda kammare. Man tror att cirka en tredjedel av patienterna med hjärtsvikt skulle kunna bli hjälpta av den.

Av Katarina Rehn
Foto: Privat, Shutterstock/IBL

Läs också:

Marie, 74 år, har hjärtsvikt: Jag går 10000 steg om dagen

Yvonne, 61: Tröttheten var hjärtsvikt

4 symptom på högt blodtryck att ta på allvar


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…