Annons

Annons

SVT-profilen Ann-Britt Ryd Pettersson: ”Viktigt att vi pratar om reumatism och cancer”

SVT-profilen Ann-Britt Ryd Pettersson, 64, lever med två sjukdomar – reumatism och cancer. Tack vare sin idrottsbakgrund där hon är van att träna och kämpa har hon lärt sig leva med sjukdomarna. "Hade jag följt rådet att vila hade jag kanske riskerat att bli rullstolsburen permanent", säger hon till Expressen.

Ann-Britt Ryd Pettersson på SVT 2014.

Ann-Britt Ryd Pettersson. Bild: IBl Bildbyrå

Ann-Britt Ryd Pettersson var 26 år gammal när hon fick sitt drömjobb. Året var 1980 och den i dag välkända SVT-profilen blev historisk som den första kvinnan på tv-sporten.

Men i samma veva drabbades hon av svår ledvärk. Hennes vänstra vrist svullnade upp. Men det som läkarna först trodde var en stukning visade sig vara den svåra ledsjukdomen Reiters.

Annons

– Läkarna tror att min sjukdom kan ha triggats av att jag hade en halsinfektion som jag dumt nog var ute och sprang med för att träna inför en halvmara. Sådana här sjukdomar kan man ha latent i kroppen. Ibland bryter de ut i samband med en infektion och ibland när du får barn, säger hon till Expressen.

Ingela Agardh och Ann-Britt Ryd Pettersson Aktuelltankare 1986

Efter jobbet på tv-sporten har Ann-Britt Ryd Pettersson bland annat jobbat som nyhetsankare. Här tillsammans med Ingela Agardh 1986. Bild: IBL Bildbyrå

Sjukdomen innebär att hon är stelare än andra, har svårt att öppna burkar och tunga dörrar. Två gånger varje vecka försöker hon också träffa sin sjukgymnast för att träna och få bort låsningar i nacke, axlar och knän.

Men när hon fick sin diagnos i börja av 1980-talet fick hon rådet att vara stilla.

– Hade jag följt rådet att vila hade jag kanske riskerat att bli rullstolsburen permanent. Lederna stelnar om man inte rör sig. Jag hade turen att komma i kontakt med experter som lärde mig vikten av att röra på mig, även när det gör lite ont. Det gäller att hitta det där mellanläget. För mig blir det en piska som är bra och som kanske ”friskusarna” inte har, för jag vet att jag blir sämre och stelare i kroppen och får mer värk om jag slarvar med träningen.

Ann-Britt Ryd Pettersson cancer

Men hösten 2011 kom nästa bakslag – cancer i tarmen. Först trodde hon att det var Reiters syndrom som spökade när hon efter en intensiv arbetsperiod började känna sig tröttare än vanligt.

I april året därpå opererades hon. Nu går hon på regelbundna kontroller för att hålla koll på metastaserna som finns i levern. Dessutom behandlas hon med hormonsprutor en gång i månaden för att dämpa tillväxten.

Ann-Britt Ryd Pettersson och maken Björn Ryd på Stockholm Human Rights Award 2016 i Berwaldhallen i Stockholm.

Ann-Britt Ryd Pettersson och maken Björn Ryd. Bild: IBL Bildbyrå

För Ann-Britt Ryd Pettersson har det varit viktigt att vara öppen med sina sjukdomar. 2012 gästade hon SVT-programmet ”Fråga doktorn” för att prata om sina sjukdomar.

– Egentligen skulle jag ha varit med i ”Fråga doktorn” redan året före, men då kom cancern emellan och sedan fick jag två sjukdomar att prata om. Jag tycker att det är viktigt att vi pratar om reumatism och cancer och vill gärna bidra till det, säger hon till Expressen.

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Camillas värk och trötthet var muskelreumatism

Nya medicinen mot reumatism har gett Åsa ett aktivt liv

Därför drabbas kvinnor oftare av autoimmuna sjukdomar


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…